GB verbaasd over kwijtschelding 2 ton van fonds op lening 'Wolthuis'
Gemeentebelangen (GB) vindt het verbazingwekkend dat de gemeente Midden-Groningen de hypothecaire lening van 2 ton, die het Groninger Monumenten Fonds (GMF) heeft op de historische scheepswerf Wolthuis in Sappemeer, wil kwijtschelden. Dit fonds verkeert in geldnood en wordt dit jaar opgeheven. De gemeente neemt de werf over voor 1 euro omdat er geen koper is. En is op zoek naar een koper.
"We willen geen monumentaal vastgoed bezitten. De bedoeling is dat de historische scheepswerf in eigendom komt van een partij met ervaring in monumentenbeheer. Daarom wil de gemeente op termijn het pand weer voor een symbolisch bedrag aanbieden aan een geschikte partner", vertelde wethouder Annemiek Hoesen vorige week.
Zaken afwegen
Gemeentebelangen Hendrik Loots heeft schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. "Hoewel we de historie van onze gemeente eer moeten aandoen, moeten we ook zaken kunnen afwegen."
Inwoners
Loots zegt dat de inwoners opdraaien voor de financiële ellende bij het Groninger Monumenten Fonds. "Want hoe kan het dat een lening niet wordt afgelost en dat er blijkbaar geen eerdere actie is ondernomen om dit te ondervangen?"
Herinnering en aanmaningen
"Wanneer 'normale' burgers een betalingsachterstand oplopen, krijgen zij een herinnering en aanmaningen waarna in het slechtste geval de deurwaarder om de hoek komt kijken. Waarom gaat dat in dit geval niet op?", wil de grootste fractie in de gemeenteraad weten.
Signaal
"Sinds wanneer is de gemeente op de hoogte van de financiële problemen bij het Groninger Monumenten Fonds? We lezen dat er geen inkomsten waren om de huur te voldoen en om de lening af te lossen. Waarom is er door de gemeente niet eerder een signaal naar de raad afgegeven dat het hier mis dreigde te gaan?"
Oninbaar verklaren
Het college heeft de raadsleden via een raadsbrief geïnformeerd over dit onderwerp. Daarin staat, aldus Loots, dat de aankooptransactie niet mag leiden tot extra kosten voor de gemeente. "Met het oninbaar verklaren van de 200.000 euro aan lening doet dit het via een omweg uiteindelijk wel. Waarom wil het college voor deze vorm gaan en niet gaan kijken hoe we de gelden kunnen behouden om onze inwoners te ontzien?"
Meer?
Gemeentebelangen wil ook weten of het college in kaart heeft hoeveel zaken, zoals bij deze werf, nog lopen in de gemeente en waar de gemeente risico loopt op zogenaamde oninbare leningen? Als dit niet zo is, verzoekt Gemeentebelangen het college dit zo spoedig mogelijk te doen.
Eerder bericht: Gemeente koopt scheepswerf Wolthuis voor euro en verkoopt 'm weer door