

Toekomst jeugdzorg onzeker: wensen even in de koelkast zetten

De coalitie in Midden-Groningen (Gemeentebelangen, BBP, CDA en VVD) wil het raadswerkprogramma jeugd nu niet verder uitwerken. De toekomst van de jeugdzorg in de gemeente is onzeker. Wel kan de gemeenteraad, wanneer er meer duidelijkheid is, zijn wensen en prioriteiten in een later stadium formuleren, schrijven de 4 coalitiepartijen in een brief aan de gemeenteraad (oppositie).
Zo kan de raad volgens de coalitie zijn kaderstellende rol beter en effectiever vervullen, zonder vooruit te lopen op ontwikkelingen die nog niet concreet zijn.
Integendeel
"Dit voorstel betekent niet dat het thema jeugd minder belangrijk wordt geacht. Integendeel, het onderstreept juist het belang van een goed onderbouwd en doordacht besluitvormingsproces. Juist door te wachten tot er voldoende informatie beschikbaar is, voorkomt de gemeenteraad dat er besluiten worden genomen die later herzien moeten worden", schrijven de coalitiepartijen aan de overige raadsfracties.
Grote veranderingen
"De jeugdzorg staat voor grote veranderingen, zowel op landelijk als lokaal niveau. Deze hervormingen brengen niet alleen nieuwe beleidskaders met zich mee, maar vragen ook om fundamentele keuzes vanuit de gemeenteraad over hoe de jeugdzorg in Midden-Groningen wordt georganiseerd en gefinancierd."
Op dit moment zijn volgens de coalitiepartijen de volgende factoren van belang:
1. De landelijke en provinciale ontwikkelingen in de jeugdzorg maken het moeilijk om nu al een duidelijke koers te bepalen voor de gemeente Midden-Groningen. Besluitvorming zonder een helder kader brengt het risico met zich mee dat gemaakte afspraken later niet uitvoerbaar of passend blijken te zijn.
2. Eventuele keuzes die voortvloeien uit een bestuursopdracht kunnen financiële gevolgen hebben die nu nog niet goed te overzien zijn. Dit kan later leiden tot bijsturing, wat inefficiënt en mogelijk kostbaar is.
3. De gemeenteraad heeft de taak om het college kaders mee te geven en richting te bepalen op cruciale thema's. In het geval van jeugdzorg is het essentieel dat deze kaders gebaseerd zijn op een stabiel beleidsfundament. Op dit moment zijn de contouren hiervan nog te onduidelijk om een zinvolle bestuursopdracht te formuleren.
4. Wanneer er in de toekomst duidelijkheid ontstaat over de hervormingen en de impact ervan op Midden-Groningen, kan de raad alsnog specifieke wensen en aandachtspunten aan het college meegeven. Het is dan ook verstandiger om te wachten met het opstellen van een bestuursopdracht totdat er een concreter beeld is van de beleidsmogelijkheden.
Raadswerkprogramma
"Het raadswerkprogramma is bedoeld om samenwerking te bevorderen en inhoudelijke overeenstemming te vinden, ook op onderwerpen waar partijen van mening verschillen. In de praktijk blijkt echter dat samenwerking niet altijd vanzelfsprekend is. De politieke realiteit laat zien dat de verschillen tussen partijen, met name tussen links en rechts, soms leiden tot blokkades in plaats van constructieve besluitvorming. In een situatie waarin de randvoorwaarden en kaders nog niet vaststaan, kan een voortijdige bestuursopdracht juist tot extra polarisatie leiden. Besluiten die nu worden genomen, kunnen later achterhaald blijken of moeten worden bijgesteld, wat leidt tot inefficiëntie en mogelijk frustratie in de raad."