

CDA Midden-Groningen bezorgd over werkwijze adviesorganisatie Libau

Het CDA in Midden-Groningen is bezorgd over de wijze waarop de onafhankelijke adviesorganisatie Libau werkt. "Ons bereiken van meerdere kanten opmerkingen over adviezen van Libau bij bouwaanvragen die voor de aanvrager onredelijk of onlogisch lijken en welke afwijken van het advies van de gemeente of ODG." Dit schrijft het CDA-raadslid Maarten van der Meijden aan het college van zijn gemeente.
"Libau omschrijft zichzelf als 'onafhankelijke adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe'. Wij maken ons zorgen over de democratische controle op het werk van deze organisatie."
Vertragen
Het CDA wil van de collegeleden weten of zij zich herkennen in deze opmerkingen. Volgens Van der Meijden worden aanvragers en gemeente dan wel provincie het vrij snel eens. Libau komt hierna volgens de christendemocraat regelmatig met onverwachte eisen die niet altijd even goed te begrijpen zijn door buitenstaanders (of te ver gaan) en die aanvragen ernstig kunnen vertragen en ook mogelijk onnodig extra kosten worden veroorzaakt.
Zorgen
"Deelt het college onze zorgen over de democratische controleerbaarheid van Libau en ziet het college mogelijkheden om hier verbeteringen in aan te brengen?", vraagt Van der Meijden zich af.
Hoe omschrijft Libau zichzelf op haar website?
Libau is dé onafhankelijke adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe. De organisatie is in 1928 opgericht als provinciale schoonheidscommissie en in de loop der jaren getransformeerd en verbreed tot de huidige organisatie. Zij ontleent haar huidige naam aan het pakhuis Libau, waarin het bureau is gehuisvest. De stichting Libau heeft de bevordering en instandhouding van de bouwkundige en landschappelijke schoonheid in de provincie Groningen en Drenthe als doelstelling. Zij adviseert Groninger en Drentse gemeenten vanuit een integrale benadering van stedenbouw, landschap, welstand en cultuurhistorie.