CDA-er Fré Bos ziet wel iets in innen forensenbelasting
CDA-raadslid Fré Bos kaartte het aan tijdens het debat over de heffingsverordeningen 2022 (vorige week) en stelt er nu (deze week) schriftelijke vragen over. Bos wil weten waarom Midden-Groningen geen forensenbelasting heft. En is ook benieuwd wat deze belasting de gemeente kan opleveren. "De gemeente heft toeristenbelasting, maar geen forensenbelasting."
"Vaak is dat een combinatie in andere gemeenten. Mensen van buiten de gemeente met een tweede woning in onze gemeente betalen zo ook mee aan diverse voorzieningen. Denk aan bijvoorbeeld straat- en zwerfafval, wegen- en groenbeheer. Deze woningen worden wel belast met de eigenarenbelasting en kunnen ook worden aangeslagen voor forensenbelasting. Het levert middelen op wat we kunnen gebruiken als een jaarlast voor een investering, in of van, de openbare ruimte. Deze belasting wordt in de meeste gemeenten geheven aan de hand van de woz-waarde."
Opleveren
Wethouder Erik Drenth (financiën) vertelde dat voor de herindeling op 1 januari 2018 Hoogezand-Sappemeer zeker forensenbelasting inde. Of dat bij Menterwolde en Slochteren ook het geval was, kon hij niet zeggen. Het invoeren van deze vorm van belasting moet de gemeente wel iets opleveren.
Behoorlijk
"De opbrengst moet behoorlijk zijn. Als je al de helft kwijt bent aan kosten." Drenth zei, dat wanneer de gemeente de kas wil vullen, het makkelijker is een andere belasting die al geïnd wordt, te verhogen.
Waarom heffen gemeenten forensenbelasting?
De forensenbelasting dient ertoe om mensen die relatief veel in een gemeente verblijven, maar geen ingezetene zijn van deze gemeente, mee te laten betalen aan voorzieningen in die gemeente. Het doel is niet om kosten voor deze voorzieningen één op één te verhalen, maar juist om een bijdrage te vragen aan het algemene voorzieningenniveau van de gemeente. (Bron: VNG).
Meer weten?
Klik HIER en lees meer op de website www.vng.nl over forensenbelasting.