'Grensbewoners' moeten zelf alert zijn bij plannen buurgemeenten
Bij grootschalige ontwikkelingen op het grondgebied van de buurgemeente neemt die in de regel contact op met de gemeente Midden-Groningen. Dit is afspraak in goed vertrouwen als goede buren. Bij kleinere initiatieven gebeurt dit in de regel niet. Ze neemt ook de coördinatie, regie en communicatie voor haar rekening. Dit antwoordt het college van Midden-Groningen op vragen van de GroenLinks-fractie.
De oppositiepartij wilde onder meer - via schriftelijke vragen - weten wie de coördinatie, regie en communicatie voert over plannen en ontwikkelingen in het grensgebied van de gemeente.
Gemeentegrens
Midden-Groningers die op de gemeentegrens wonen, willen, aldus GroenLinks, wellicht ook worden geïnformeerd over de plannen die buurgemeenten hebben in hun omgeving.
Transformatiestation
GroenLinks kwam vorige maand met een aantal voorbeelden waarin het voor de bewoners mogelijk niet duidelijk is waar ze moeten zijn met vragen over (bouw)plannen en dergelijke. Dat geldt volgens GroenLinks voor de bewoners van Beneden Veensloot in Meeden (transformatiestation) en inwoners van Kiel-Windeweer (Nedmag, gemeente Veendam), Harkstede (uitbreiding Meerstad of Skaervehus, gemeente Groningen) en Overschild (aardbevingsproblematiek, gemeente Eemsdelta).
Eenduidige afstemming
"Is er een eenduidige afstemming en overleg omtrent initiatieven en ruimtelijke beleidswijzigingen op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau tussen Midden-Groningen en Oldambt, Pekela en Veendam en in het verlengde hiervan Aa en Hunze, Groningen en Eemsdelta?" B en W: "In de regel wordt de gemeente Midden-Groningen betrokken bij het opstellen van nieuw beleid of visiedocumenten door een buurgemeente. In het kader van vooroverleg kunnen wij een reactie geven. Bij ontwikkelingen die de gemeentegrens overstijgen wordt veelal samengewerkt. Er is echter geen eenduidige afstemming en overleg met de verschillende buurgemeenten."
Gecommuniceerd
Volgens GroenLinks is het voor haar inwoners onmogelijk alle plannen en voornemens uit buurgemeenten te volgen. Wijzigingen van bestemmingsplannen, geplande bouwwerkzaamheden of anderszins worden lang niet altijd met hen gecommuniceerd. "De plaatselijke huis-aan-huisbladen van de buurgemeenten komen niet in de brievenbus. In hun nabije omgeving speelt zich wél het een en ander af waarover ze graag geïnformeerd hadden willen worden. Dan hebben ze de mogelijkheid om mee te praten, te participeren of een zienswijze in te dienen."
Wenden
GroenLinks vraagt zich ook af tot wie inwoners van Midden-Groningen zich moeten wenden indien zij zienswijzen/bezwaren hebben omtrent plannen van buurgemeenten? B en W: "Inwoners van Midden-Groningen kunnen zienswijzen of bezwaren indienen bij de buurgemeente waar de plannen plaatsvinden."
Grensgevallen
Als de grensgevallen onvoldoende geregeld zijn, is het college van Midden-Groningen dan bereid een voorstel te doen aan buurgemeenten hoe de coördinatie en informatie verbeterd kunnen worden? B en W: "De gemeente Midden-Groningen kan, in het kader van vooroverleg, een reactie geven op plannen of nieuw te vormen beleid van buurgemeenten. Daarin vertegenwoordigt de gemeente de belangen van haar inwoners. Omdat de gemeente niet altijd door buurgemeenten betrokken wordt, is dit niet altijd mogelijk. De initiërende gemeente is verantwoordelijk voor de communicatie naar alle betrokkenen. Ook als deze in een andere gemeente wonen."
Eerder bericht: GroenLinks wil duidelijkheid voor bewoners gemeentegrens