Ruim 25.000 aangiften WhatsApp-fraude in bijna jaar tijd
Wellicht heeft u het meegemaakt: U krijgt een WhatsApp van uw kind of familielid, waarin hij of zij vraagt snel een - vaak groot - geldbedrag over te maken. De kans is zeer reëel dat dit berichtje afkomstig is van iemand (lees: een crimineel) die snel veel geld wil verdienen. De politie wil cybercrime, maar ook gedigitaliseerde vormen van 'klassieke' criminele vergrijpen, aanpakken.
In de eerste 3 maanden van dit jaar zag de politie een verdubbeling van het aantal geregistreerde digitale misdrijven ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral oplichting via WhatsApp en fraude in de onlinehandel springen eruit.
Werkterrein
Criminelen verleggen hun werkterrein van de fysieke wereld naar internet. De politie ziet cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit jaarlijks met circa 25 procent toenemen. Met name het toenemend aantal gevallen van oplichting en hacken valt op.
25.000 keer
WhatsApp wordt veelvuldig gebruikt voor fraude. Sinds 30 april vorig jaar is het mogelijk om online aangifte te doen van deze zogenoemde vriend-in-noodfraude. Daar hebben burgers veelvuldig gebruik van gemaakt: ruim 25.000 keer. Het aantal pogingen om financieel misbruik te maken van de hulpvaardigheid van anderen nam in de eerste maanden van dit jaar verder toe.
Onlinehandel
Ook signaleert de politie meer fraude met onlinehandel. Daarbij betaalt iemand voor een product, maar ontvangt vervolgens niets. Dit gebeurde vooral veel in december 2020, de feestmaand waarin niet-essentiële winkels waren gesloten vanwege de coronamaatregelen.
Noodzaak
"De voortdurende groei van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit laten een absolute noodzaak zien voor extra investeringen in een digitaal vaardige politie", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering & Cybercrime. Hij pleit voor een forse financiële injectie om fenomenen als ransomware, phishing, DDoS-aanvallen en WhatsApp-fraude landelijk beter te kunnen aanpakken. "Zo'n 300 miljoen euro moet gaan naar het vergroten van onze digitale vaardigheid en naar extra mensen, data-infrastructuur en innovatie."
460 extra functies
Basisteams moeten de noodzakelijke kennis, kunde en middelen krijgen om cybercrime lokaal aan te pakken. Nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie en slimme sensoren moeten helpen in de strijd tegen online misdaad. Ook wil Van der Plas een fors aantal hoger opgeleiden aantrekken om zo de cyberopsporing en digitalisering op niveau te krijgen en te houden. "Daarvoor zijn tot 2025 zo'n 460 functies extra nodig. Deze investeringen zijn stuk voor stuk essentieel om zicht en grip te houden op cybercrime."
Informatie: Politie Nederland.