Politie stopt met uitbrengen van jaarlijkse coldcasekalender
De politie stopt met het uitbrengen van een coldcasekalender. Deze kalender werd sinds 2017 jaarlijks uitgedeeld in penitentiaire inrichtingen, TBS-instellingen en bij de reclassering. Vanaf komend jaar vraagt de politie burgers met een gerichtere aanpak om tips in cold cases. Door gerichter doelgroepen en kanalen te kiezen om burgers om tips te vragen, hoopt ze meer cruciale informatie te krijgen.
"We kijken per zaak wie en waar we om tips willen vragen en welke kanalen daar het beste bij passen," zegt Guus Philips, portefeuillehouder cold cases bij de politie.
Podcast
"Is dat een podcast, een bericht op sociale media dat alleen bewoners van een specifieke wijk zien of juist aandacht in de landelijke media? Welk communicatiemiddel we inzetten, wordt bepaald door de zaak."
Wens
De keuze voor een andere aanpak van coldcasezaken is een wens van de coldcaseteams. In 2020 is op hun verzoek onderzoek gedaan naar het effect van de kalender. Dat interne onderzoek, uitgevoerd door twee politiekundigen van de Politieacademie, is mede de aanleiding geweest voor deze verandering.
Verschuiving
Philips: "Een verschuiving van de doelgroep van gevangenen naar burgers was één van hun aanbevelingen die ook aansluit bij onze wens. En uiteraard kennen we de vragen over de directe bijdrage van de kalender aan de oplossing van zaken. De kalender leverde jaarlijks veel informatie op. Die informatie wordt nu dankzij deze maatwerk-aanpak hopelijk concreter. En coldcaseteams boeken natuurlijk ook resultaten die los staan van de kalender, zoals in de zaak Nicky Verstappen.