Politie onderschept 50.000 kilo illegaal vuurwerk uit Duitsland
De politie bereidt zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Er geldt nu het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar bovenop komt de handhaving van coronamaatregelen. "Het maakt de jaarwisseling in alle opzichten anders dan anders", aldus Ruud Verkuijlen. Hij is programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA). Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn niet meer legaal te koop in Nederland.
Handelaren verkopen alleen siervuurwerk. Dat draagt volgens Verkuijlen bij aan een feestelijk en veilig verloop van oud en nieuw.
Maatschappelijk ongenoegen
Onberekenbare factor dit jaar is het maatschappelijk ongenoegen dat samenhangt met de coronamaatregelen. "We kunnen oud en nieuw vrijwel zeker niet vieren zoals we zijn gewend. Afstand houden, mogelijk geen evenementen en feestjes. Daar komt bij dat vuurwerkshows door corona waarschijnlijk niet doorgaan. We merken dat ongenoegen nu al. Het aantal overlastmeldingen neemt toe, melden ook wijkagenten. Daar waar nodig wordt het toezicht, in samenwerking met onze handhavingspartners, verscherpt."
50.000 kilo illegaal vuurwerk
De intensieve samenwerking met buurlanden werpt zijn vruchten af. Eind september nog nam de Duitse politie, in samenwerking met de Eenheid Noord-Nederland, 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag. "De pakkans is groter dan ooit. Ook is het transport van vuurwerk per pakketpost bijna stilgevallen. Door gerichte acties van onder meer de Inspectie Leefomgeving en Transport."
Busjes
Zorgelijk is de tendens dat illegaal vuurwerk dan maar over de weg wordt vervoerd, in busjes. Dat leidt volgens Verkujijlen tot levensgevaarlijke situaties in wijken waar zo'n voertuig staat en van waaruit het vuurwerk wordt verhandeld. Lokaal bestuur en de politie zijn alert. De hulp van wijkbewoners blijft wel nodig. "Ziet iemand dat er ergens vuurwerk wordt verkocht vanuit een busje, meld het dan, desnoods anoniem. Onderschat niet hoe gevaarlijk dat vuurwerk is."
Consumentenvuurwerk
Niet alleen handelaren gaan de weg op met gevaarlijk vuurwerk. Er zijn nog steeds liefhebbers die consumentenvuurwerk in het buitenland kopen. De politie probeert dat te ontmoedigen door steekproefsgewijze grenscontroles. Zo mag je maar 25 kilo consumentenvuurwerk per persoon invoeren. "Rijd je met zijn vieren, dan betekent dat niet dat je 100 kilo in de auto mag hebben. Dan ben je dat gewoon kwijt."
Foto: Pixabay.com.