Politie komt met tips: Hoe voorkom ik vriend-in-nood fraude?
De politie komt met tips om te voorkomen dat u ook slachtoffer wordt van de zogeheten vriend-in-nood fraude. Wat houdt dit in? U krijgt via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter. Die doet zich voor als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen.
Wat moet u doen om te voorkomen dat oplichters u ook 'te pakken' kunnen nemen?
Profielfoto
Oplichters kunnen ook bij u de profielfoto pikken en gebruiken, zonder dat u het merkt. Zo zorgt u ervoor dat het niet meer gebeurt: Start WhatsApp, tik achtereenvolgens op de 3 puntjes rechtsboven, instellingen, account en privacy.
Mijn contacten
U ziet dan staan: wie kan mijn gegevens zien? En daaronder de woorden: Laatst gezien, profielfoto, info en status. Tik op laatst gezien. Staat er 'mijn contacten' of 'niemand? Dan zit u goed. Staat er 'iedereen? Verander dat in 'mijn contacten'. Doe dat ook bij profielfoto, info en status.
Vreemde
Een vreemde kan nu niet meer uw WhatsApp profielfoto bemachtigen. Iemand met wie u al 'appt' kan dat uiteraard wel. Maar daar gaat de politie niet van uit.
Overgenomen
Maar: als de WhatsApp van een van uw contacten is overgenomen, dan kunt u langs die weg nog steeds worden benaderd door een vreemde die doet alsof hij die bekende van u is en zegt dat hij/zij een ander nummer heeft. Krijgt u zulke vragen, bel dan de uw bekende persoon op het aloude nummer dat u van hem of haar hebt.
Pincode instellen
Nu u toch in WhatsApp zit: tik even op verificatie in 2 stappen (de derde optie in het account menu). Voer een pincode van 6 cijfers in. Deze worden af en toe gevraagd.
Hacker
Als uw WhatsApp toch zou worden overgenomen, dan krijgt de hacker de vraag om de pincode. Die heeft hij of zij natuurlijk niet gedeeld. De poging om uw WhatsApp over te nemen mislukt daarmee.
Bron: Politie.nl. Foto: Pixabay.com.