Politie haalt in eerste half jaar ruim 5.800 drugsrijders van de weg
De politie heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar in ons land al ruim 5.800 bestuurders onder invloed van verdovende middelen - soms in combinatie met alcohol - aan de kant gezet. Dat aantal is hoger dan in het eerste half jaar van 2019. In die periode werden bijna 5.000 processen-verbaal opgemaakt. Rijden onder invloed is een misdrijf. De politie kan drugsgebruik met een speekseltester aantonen.
Maar agenten kunnen drugsgebruik ook herkennen aan uiterlijke kenmerken.
Arts
Een arts of een verpleegkundige neemt daarna bloed af bij de verdachte bestuurder. Uit een analyse van het bloed, door het NFI, moet vervolgens blijken of drugs en/of alcohol aanwezig zijn en in welke hoeveelheid.
Straffen niet mals
Is dit boven de toegestane waarde? Dan volgt een proces-verbaal en kan het OM de verdachte vervolgen. De straffen zijn niet mals: een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een hoge geldboete. Ook kan de rijbevoegdheid voor maximaal 5 jaar worden ontzegd.
Risico
Wie als automobilist binnen 5 jaar opnieuw onder invloed van drugs en/of alcohol wordt betrapt, loopt het risico de rijbevoegdheid voor maximaal 10 jaar te worden ontzegd. Ook kan het rijbewijs van rechtswege ongeldig worden, wanneer iemand 2 keer onherroepelijk wordt veroordeeld voor rijden onder invloed. Pas nadat de termijn van de ontzegging van de rijbevoegdheid is afgelopen, kan opnieuw rijexamen worden aangevraagd.
Groningen
Hoeveel drugsrijders de politie in (Midden-)Groningen heeft aangehouden, is niet bekend.
Foto: Pixabay.com.