Politie blijft waarschuwen voor bankoplichters (bij veelal ouderen)
De politie (in dit geval die van Drenthe-Noord) waarschuwt nog maar eens op Facebook voor de oplichtingstruc die criminelen veelal toepassen bij ouderen. Ditmaal ging een klant van de Rabobank in de omgeving van Pesse in de fout. Er werd 6.500 euro van de rekening gehaald. Uit deze regio kwamen meerdere meldingen binnen bij de politie. Hoe gaat een 'bankoplichter' eigenlijk ter werk?
"U wordt gebeld door uw bank. Als u opneemt, stelt de persoon aan de andere kant van de lijn zich voor. Hij belt namens de fraudeafdeling van de Rabobank en wil u erop wijzen dat criminelen het op uw geld gemunt hebben. Fijn dat ze hem dit keer op tijd waarschuwen denkt u."
De beller weet veel van de klant
"De medewerker aan de telefoon weet precies te vertellen welke transacties recent op uw rekening zijn geweest. En dat in het verleden uw pas al eens geblokkeerd is geweest wegens fraude. Dit wekt bij u zoveel vertrouwen dat u ervan overtuigd bent dat dit een échte medewerker van de fraudeafdeling van de bank aan de lijn te hebben."
En dan?
"De medewerker aan de telefoon zal uw rekening opnieuw blokkeren. U zult een nieuwe pas ontvangen. Voordat u de nieuwe pas ontvangt, komt een bankmedewerker de oude pinpas persoonlijk bij u ophalen. Service van de bank. U krijgt een speciale code die u moet doorgeven aan de medewerker die de pas komt ophalen. Daarmee kan u verifiëren of het écht goed zit."
Zo gezegd zo gedaan.
"Binnen een half uur gaat de deurbel. U heeft dan ook nog de medewerker aan de telefoon. De jongen aan de deur vertelt namens bank de bankpas op te komen halen. U geeft uw pasje mee, geheel in de veronderstelling dat ze u geholpen hebben. Uw nieuwe bankpas volgt een paar dagen later, krijgt u te horen."
Maar dan.
"Korte tijd later ontdekt u dat ze uw rekening hebben geplunderd. Er is 6.500 euro van uw rekening gehaald. Als u onthutst de bank belt, krijgt u te horen dat er helemaal geen medewerkers langs de deuren komen om pinpassen op te halen of om te ruilen. U bent slachtoffer van een gewetenloze oplichtingstruc."
Foto: Pixabay.com.