Drentse gemeenten sturen ouderen brief over helpdeskfraude
Bankheldeskfraude komt meer voor dan u denkt. Maandelijks zijn 80 tot 120 Groningers het slachtoffer van bankhelpdeskfraude. 3 jaar geleden waren dat er maandelijks nog zo'n 20. Slachtoffers zijn vooral ouderen. De politie in Drenthe stuurt inwoners die in 1960 of eerder zijn geboren in de gemeenten Noordenveld en Aa en Hunze een waarschuwingsbrief 'Voorkom Bankhelpdeskfraude'.
In beide gemeenten zijn meerdere ouderen zo gedupeerd. Martijn Krijnsen van het Cybercrimeteam van de Politie Noord-Nederland vertelde in de media dat de criminelen op 2 manieren te werk gaan.
Telefoon
Ze doen zich per telefoon voor als bankmedewerker. En vertellen dat er iets mis is met de bankpas en dat een medewerker de pas thuis komt ophalen. Of ze proberen de computer van hun slachtoffer over te nemen. Ze bellen het slachtoffer en zeggen dat er iets mis is met de bankrekening. Ze willen het probleem oplossen. Dat kan als er op de computer een programma wordt geïnstalleerd. Daarna wordt de rekening 'geplunderd'.
Waarschuwing
"Wordt u gebeld door de bank? Onthoud dan dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening vraagt. Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, 'kluisrekening' of 'veilige rekening'. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet. Weet dat een bank haar klanten nooit onder druk zet om zo snel mogelijk te handelen. Twijfelt u? Verbreek dan de verbinding en bel de bank via het nummer dat bij u bekend is", waarschuwt de politie in Noord-Drenthe.
Foto: Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld en wijkagent Maznu Holthuis. Foto: Facebookpagina Politie Basisteam Noord-Drenthe.