Forse stijging incidenten met nepagenten in 2024: 8.329 nu, 544 in 2023
De politie heeft in 2024 357 verdachten aangehouden die zich voordeden als agent om met name ouderen op te lichten. Dat is een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder. In 2024 registreerde de politie 8.329 incidenten met deze nepagenten. Dat is zo'n 15 keer zoveel als over heel 2023. De politie zet in op verscherpte aandacht en preventieve maatregelen. De slachtoffers zijn veelal 70+-ers.
Volgens Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid, is het probleem groot en raakt het slachtoffers diep.
Vertrouwen
"Nepagenten maken misbruik van het vertrouwen dat mensen hebben in de politie. Dat zorgt niet alleen voor materiële schade en schrijnende gevallen van kwetsbare slachtoffers die al hun waardevolle bezittingen zijn kwijtgeraakt, maar ook voor verlies van vertrouwen in ons als organisatie. Dat is onacceptabel."
Geraffineerde trucs
De nepagenten werken georganiseerd en maken gebruik van geraffineerde trucs. Met behulp van gestolen persoonsgegevens bellen ze hun slachtoffers – veelal 70-plussers – en doen zich voor als agent. Ze waarschuwen dat er gevaar dreigt voor een woninginbraak of -overval omdat er inbrekers in de buurt zouden zijn aangehouden. Daarbij is zogenaamd een adresboekje of een papiertje gevonden met het adres van het potentiële slachtoffer.
Loopjongens
Vervolgens biedt de nepagent aan om waardevolle spullen tijdelijk 'veilig te stellen'. Loopjongens, vaak jongvolwassenen en zelfs minderjarigen van 14 of 15 jaar komen deze spullen vervolgens ophalen. Soms proberen ze ook de bankpas en pincode mee te krijgen. Om geloofwaardiger over te komen, dragen ze geregeld iets dat lijkt op een politie-uniform. "Ze spelen in op het respect en vertrouwen dat ouderen vaak hebben voor autoriteit. Slachtoffers worden onder grote druk gezet om snel te handelen. Het is een sluwe werkwijze die helaas al veel slachtoffers heeft gemaakt."
Opsporing
Het aanpakken van nepagenten heeft hoge prioriteit. Naast preventie door middel van voorlichting, media-aandacht en bijeenkomsten voor senioren, zet de politie stevig in op opsporing. Dankzij een landelijke informatietafel, waarin politiediensten informatie en onderzoeken delen, worden verdachten sneller herkend, opgespoord en aangehouden.
Arrestaties
"We hebben over heel 2024 dubbel veel meer verdachten aangehouden dan het jaar daarvoor. 357 tegen 126 arrestaties in 2023. De stijging van het aantal aanhoudingen is een goed teken. We hebben al loopjongens op heterdaad aangehouden dankzij snelle meldingen van alerte slachtoffers. Zo zijn we ook terechtgekomen bij locaties van waaruit de telefoontjes worden gepleegd. Dat zijn een soort callcenters. We zetten belangrijke stappen, maar we willen ook de organisatoren achter deze criminele netwerken aanpakken. Daar zetten we vol op in."
Altijd melding doen
De politie roept slachtoffers en hun omgeving op om altijd melding te doen, onder het motto: je bent een held als je het vertelt. "Veel mensen schamen zich dat ze erin zijn getrapt, maar elke melding helpt ons het probleem beter in kaart te brengen en aan te pakken." Ook (klein)kinderen worden opgeroepen om ouderen te waarschuwen en te ondersteunen. De politie blijft benadrukken dat agenten nooit aan de deur komen om spullen op te halen. "Als je wordt gebeld door iemand die zich voordoet als politie, geef dan nooit spullen mee. Bel bij twijfel direct 112. Ook als je een afspraak hebt gemaakt en dan beseft dat het niet klopt. Dat vergroot onze heterdaadkracht."
Combinatie
Met de combinatie van voorlichting, opsporing en een alerte samenleving hoopt de politie het fenomeen nepagenten te stoppen.
Bron: Politie.nl.