Bijna 8.5 miljoen verkeersboetes in 2023 in Nederland uitgedeeld
Politie en Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie schreven vorig jaar 8.463.917 verkeersboetes uit in ons land. Dat zijn ruim 300.000 meer dan in 2022. De stijging komt vooral door de strengere handhaving van het verbod op appen in het verkeer. De grootste stijger in verkeersovertredingen vorig jaar was het bellen in de auto of op de fiets: van ruim 21.000 bekeuringen naar zo'n 200.000.
De politie heeft het afgelopen jaar fors ingezet op de handhaving van het verbod op bellen achter het stuur en op de fiets.
Snelheidsovertredingen
De meeste boetes (6.5 miljoen) werden uitgeschreven voor snelheidsovertredingen. Trajectcontrole overtredingen zijn voor het tweede jaar oprij gedaald. De daling is vooral zichtbaar op N-wegen, de provinciale wegen.
Kom veilig thuis
"We blijven met onze partners onverminderd handhaven op deze overtredingen", zegt Willybert Oor, landelijk portefeuillehouder verkeer bij de politie. "Dat is gezien de stijging van het aantal verkeersovertredingen nog steeds hard nodig. We zijn iedere dag zichtbaar en minder zichtbaar op de wegen aanwezig. Snelheid en afleiding in het verkeer zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken. Houd je aan de snelheid en zorg dat je niet afgeleid bent als je deelneemt aan het verkeer. Kom veilig thuis."
Autoluw
Ook was het rijden in een gebied waar het niet mag een veel voorkomende overtreding. Denk aan het inrijden van autoluwe binnensteden of milieuzones. Vorig jaar werden hier zo’n 130.000 boetes meer voor uitgeschreven dan in 2022.
Helm
Het aantal bekeuringen voor het niet dragen van een helm met steeg met bijna 50.000. Sinds januari 2023 is het verplicht om op een snorfiets een helm te dragen.