Groninger (21) verdacht van bankhelpdeskfraude: Circa 10 aangiften
De politie heeft een 21-jarige Groninger aangehouden op verdenking van oplichting (onder meer oplichting via bankhelpdeskfraude) en witwassen. De verdachte deed zich voor als medewerker van een bank met als doel mensen op te lichten. Er zijn zo'n 10 aangiftes tegen de Stadjer gedaan. Voor welk bedrag zij zijn benadeeld, is onbekend. Hij wordt ook verdacht van oplichting via verkoopsites.
Hoe kwam de politie deze verdachte op het spoor?
In december vorig jaar startte de politie een onderzoek naar aanleiding van verschillende aangiftes. Ook werd er een anonieme melding gedaan over het onverklaarbare vermogen van de verdachte. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat er aanwijzingen waren dat hij meerdere mensen heeft gedupeerd door hen te bellen en zich voor te doen als bankmedewerker. In enkele gevallen maakten de slachtoffers uiteindelijk geld over naar een zogenaamde kluisrekening.
Hoe ging het onderzoek verder?
Na de aanhouding doorzocht de politie een woning. Er is conservatoir beslag gelegd op een auto en luxueuze goederen. Dit gebeurt altijd in samenwerking met het Openbaar Ministerie. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen. Dit wordt gedaan om de uiteindelijke vastgestelde schade uit te kunnen keren aan slachtoffers en eventueel wederrechtelijk verkregen voordeel uit de fraude en oplichtingen af te kunnen pakken.
Zijn er meer aanhoudingen (van geldezels) gedaan?
In hetzelfde onderzoek is de politie gestuit op mogelijk 3 andere betrokkenen. Zij worden verdacht van het beschikbaar stellen van hun bankrekening om zo het geld van de slachtoffers weg te sluizen. Deze verdachten zijn ook aangehouden. Het gaat om 2 mannen van 20 jaar uit Groningen en een 21-jarige uit Zuidlaren.
Slachtoffers
Nog steeds worden veel mensen slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Dit zijn niet alleen oudere mensen, ook jongere mensen worden steeds vaker slachtoffer.