Zwemmen blijft veilig in plassen in Groningen: PFAS-gehalte laag
Wie een duik wil nemen in Botjes Zwembaai in Zuidbroek of (zelfs) in de plas Ruitershorn in Muntendam kan dat gewoon veilig blijven doen. De waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân voerden onlangs watercontroles uit. Het gehalte PFAS (klik hierop voor tekst en uitleg) in zwemwateren in de provincie Groningen is laag. Die maakte dit vanmorgen bekend.
De waterschappen namen de afgelopen weken op 9 locaties in de provincie monsters van het zwemwater.
Oldambtmeer
Dat gebeurde onder meer in het Stadsstrand Groningen, Paterswoldsemeer en Oldambtmeer. De monsters zijn in het laboratorium onderzocht op PFAS en eventuele gezondheidsrisico's.
Onder
Uit de resultaten blijkt dat de concentratie PFAS voor alle onderzochte zwemlocaties ver onder de richtlijnen van het RIVM ligt. Er mag maximaal 280 nanogram PEQ (verzamelnaam voor meerdere soorten PFAS) per liter in het zwemwater voorkomen. De waarden die in de plassen in Groningen werden gevonden, lagen tussen 0 en 37 nanogram. Er zijn daarmee geen risico's voor de gezondheid van zwemmers.
Aanwezigheid
Naast de reguliere controles van het zwemwater deden de waterschappen nu voor het eerst dit jaar onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS. De is controle op PFAS is nog geen wettelijke verplichting, maar de provincie Groningen wil graag weten hoe hoog de concentraties zijn.
Door heel Nederland
De controle op PFAS in zwemwateren gebeurt door heel Nederland. Later dit jaar volgt een landelijke evaluatie. Dan wordt ook bepaald hoe vaak de waterschappen de controle op PFAS jaarlijks moeten uitvoeren.
Zwemseizoen
Het zwemseizoen voor het zwemmen in zwemplassen loopt van 1 mei tot en met 1 oktober. De waterschappen en de provincie Groningen zijn verantwoordelijk voor de hygiëne, veiligheid en waterkwaliteit van zwemplassen. Tijdens het zwemseizoen controleren de waterschappen (twee)wekelijks het zwemwater. Zij onderzoeken of de kwaliteit van het water voldoet aan de wettelijke normen en richtlijnen. Als de kwaliteit van het zwemwater onvoldoende is, geeft de provincie een negatief zwemadvies af. De provincie is ook verantwoordelijk voor het aanwijzen van de zwemwateren.