Zuidbroek zit met veel vragen over komst 500 asielzoekers naar dorp
Zuidbroeksters worden vanavond in 2 sessies bijgepraat over de komst van 500 asielzoekers in de Eurohal - achter Van der Valk - in hun woonplaats. Dat gebeurt in Dorpscentrum De Broeckhof. In de grote zaal staan geen microfoons klaar voor insprekers. En ook het college van Midden-Groningen, medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de politie zitten niet achter een tafel.
Bezoekers kunnen 1 op 1 in de zaal met deze mensen praten.
Laagdrempelig
"We houden het bewust laagdrempelig. Anders wordt deze avond door een paar mensen gedomineerd. Het verhaal over de komst van de asielzoekers is al bekend. De mensen kunnen ons nu aanspreken en hun vragen stellen", aldus burgemeester Adriaan Hoogendoorn.
Zaterdag 1 oktober
De Eurohal wordt vanaf morgen geschikt gemaakt voor de komst van 500 asielzoekers. Die komen uit hoofdzakelijk Syrië, Jemen en Turkije. Corina Deekens van het COA verwacht dat de eerste asielzoekers zich rond zaterdag 1 oktober in Zuidbroek melden.
Verlengd
In eerste instantie is de opvang in de Eurohal voor 6 maanden. Maar de kans dat deze periode wordt verlengd met een nog eens een half jaar is zeer reëel. Of de asielzoekers de hele periode in Zuidbroek blijven, kan Deekens niet zeggen. "Dat hangt er vanaf of er elders in het land ruimte is."
Leerplicht
Jong en oud, alleenstaanden en gezinnen. Ze krijgen allemaal onderdak in de hal. De kinderen hebben een leerplicht en zullen naar school moeten. Hoe dit wordt ingevuld, weet Deekens ook nog niet. "We zoeken vrijwilligers die activiteiten voor de mensen willen organiseren. Of die Nederlandse of Engelse les gaan geven." De 500 asielzoekers - aanvankelijk was sprake van de komst van 800 asielzoekers - mogen alles doen, behalve werken. "Ze mogen wel vrijwilligerswerk doen."
Angst
Ook hoeven ze niet de hele dag in de Eurohal te blijven. En dat baart een deel van de Zuidbroeksters zorgen. "Ze gaan op pad, bezoeken de Aldi en de Coop. Onderweg moeten ze hun behoefte doen. Hoe doen ze dat? Waar zet het COA dixies neer? We zijn overrompeld door de gemeente. Ik heb de angst dat dit verkeerd afloopt", vertelt een aanwezige. Deekens verwacht ook dat veel asielzoekers naar het treinstation gaan.
Tennisvereniging Aloë
Klaas Kooi is vicevoorzitter van tennisvereniging Aloë. Haar tennispark bevindt zich naast de Eurohal, op het terrein van Van der Valk. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn leden. "Het wordt eerder donker. Komt er extra verlichting? Komen er camera's? Hoe zit het met de veiligheid van onze kinderen?" Het COA is verantwoordelijk voor de Eurohal en directe omgeving. Er komt een hekwerk om de hal. Kooi heeft zijn vragen vanavond gedropt bij het COA. Kooi en Deekens hebben gegevens uitgewisseld en gaan zeer binnenkort met elkaar om tafel. Deekens: "Er komt 24/7 beveiliging bij de Eurohal. Overdag is er 1 persoon, 's nachts zijn dat er 3."
Vaste post in dorp
De Koninklijke Marechaussee krijgt een vaste post in het dorp. Er worden 8 medewerkers vrijgemaakt voor 'Zuidbroek'. Per 2 draaien ze hun dienst, in de auto of op de motor, in het dorp.
Compensatie voor Zuidbroek: 100.000 euro per maand
Het Rijk gaat het dorp Zuidbroek compenseren voor de aanwezigheid van de noodopvang voor asielzoekers. En maakt 100.000 euro per maand over op de rekening van Midden-Groningen. Dit bedrag - op jaarbasis dus 1.2 miljoen euro - is geoormerkt. En komt alleen ten goede aan het dorp Zuidbroek en zijn inwoners.
Maximaal 1 jaar
Midden-Groningen heeft ingestemd met de tijdelijke opvanglocatie als overbrugging voor het herstel van het functioneren van de asielketen, aldus Hoogendoorn. Een van de afspraken is dat de noodopvang in Zuidbroek voor maximaal 1 jaar is.
Foto: Buiten dorpscentrum De Broeckhof stond vanavond een groepje demonstranten.
Waarom geen foto's van de inloopavond? Een gemeentewoordvoerder verbood de media om foto's te maken. Hij was bang dat dit het verloop van de avond - de eerste sessie werd bezocht door 100 tot 150 belangstellenden - zou kunnen beïnvloeden.