ZNC-fietstocht: Valpartij, pijntjes en gesloten jeugdherberg
De ZNC-wielrenners Jos Niemeijer, Jorick Voornhout, Jordy Brust, Joop Uuldriks, Stephan Knoop, Patrick Gooijert, Kasper Veentjer en Bennie Bosgraaf maakten gisteren de kortste rit (103 kilometer) tijdens hun fietstocht Auschwitz - Zuidbroek (zie Meer weten?). ZNC-voorzitter Jos Niemeijer doet verslag van deze bijzondere trip die zaterdag eindigt in Zuidbroek. Hij noteerde gisteren de eerste valpartij.
Voor de fietsers en de begeleiding (Gunther Litfinski, Gea Hovenkamp, Jettie Niemeijer en Roger Hovenkamp) op pad gingen, werd er eerst 's ochtends om 7 uur uit volle borst gezongen voor de jarige partner van Joop Uuldriks, Nienke.
Behoorlijk tempo
De fietstocht Wandlitz - Milow ging door de deelstaat Brandenburg. "De eerste helft van de etappe ging in een behoorlijk tempo. We hadden de wind ook redelijk gunstig mee. 4 renners, onder wie ikzelf, misten op een gegeven moment een niet verplicht fietspad. De anderen volgden wel keurig het pad. Hierdoor splitste de groep zich. Wij konden niet meer op het pad komen. We gingen vervolgens even lekker 'kop over kop' door naar het eerstvolgende dorpje. Daar hebben we gewacht totdat we weer compleet waren."
Aspergevelden
De uitgestrekte bossen zijn gisteren 'ingeruild' voor een mooi glooiend landschap met onder meer maïs- en ook weer koolzaadvelden. Ook werden enorm grote aspergevelden gespot.
Valpartij
"Na diverse lekke banden tijdens de afgelopen dagen hadden we nu de eerste valpartij. Stephan wilde even keren, maar werd verrast door grind op het fietspad. Gevolg: een kleine wond op zijn knie. Het deerde hem echter niet."
Contactloos betalen
De eerste stop was bij een Imbiss. Het was voor de begeleiding een hele klus om iets te vinden wat open was. Duitsland vierde gisteren, 1 mei Dag van de Arbeid. Op deze feestdag was bijna alles. "De eigenaar, van Aziatische afkomst, ontving ons heel hartelijk en nam graag onze bestelling op. Deze Imbiss deed ons denken aan De Gouden Brug in Zuidbroek. Bij het afrekenen door Jettie vond er een hilarisch moment plaats. In Nederland zijn wij praktisch overal verwend met pinnen en contactloos betalen. In Duitsland kan het nog niet overal. Ze wilde contactloos betalen met de telefoon. Deze liet ze dan ook zien. In plaats van een mobiele pinautomaat bood hij haar een oplaadstekker aan. Er kon alleen maar contant worden betaald."
Pijntjes
De tweede helft van de etappe ging wat rustiger. "Ik kan merken dat de pijntjes wel wat verder toenemen. Vooral het achterwerk speelt parten bij sommigen en ook andere 'kwaaltjes', zoals nekspieren, knieën en rug. Op zich goed voor de hele groep dat het geen 150-plusser is. We gaan gewoon met plezier en inzet door richting Zuidbroek."
Venijnig klimmetje
Deze tweede helft van de etappe beukte de wind af en toe aardig vanuit het zuiden op de zijkant van het peloton in. Het stuur werd de renners soms letterlijk uit de handen geslagen. Af en toe ook nog even een venijnig klimmetje in het glooiende landschap die ons de bovenbeentjes even weer extra lieten voelen.
Tijdstip
In Milow werd de overnachtingsplaats (jeugdherberg) al tegen 13.45 uur bereikt. Die zou pas om 15.00 uur open gaan. Op dat tijdstip was er nog niemand bij jeugdherberg Milow-Carl-Bolle.
Antwoordapparaat
"Het is een schitterende villa uit 1894 en geheel omsloten door een mooi hekwerk." Om 15.45 uur was er nog steeds niemand. "Bij ons bekroop een angstig gevoel. Hadden we wel onderdak vannacht? We konden bellen wat we wilden, maar we kregen alleen maar een antwoordapparaat." Uit voorzorg reden Jettie en Gea naar een Gasthof om daar te vragen of we onderdak konden krijgen. De buurman van de jeugdherberg nam contact op met een medewerkster. Dat gebeurde ook vanuit het Gasthof waar Jettie en Gea waren. "We kregen in ieder geval moeiteloos hulp. Even later kwam ze op de fiets om alles open te doen om ons te helpen. Volgens haar was er een aankomsttijd doorgegeven van 17.00 uur. Aangezien we de enige groep waren in deze grote villa was ze er niet eerder. Er dreigde even een onvriendelijke woordenwisseling te ontstaan, maar gelukkig draaide dit vrij snel om."
4-5 Mei Comité Zuidbroek
Vandaag fietst de groep door naar Uelzen. Daar wacht een ontmoeting met Henk Habing, Wilma Groen en Wieneke Elzinga van het 4-5 Mei Comité Zuidbroek. "Zij komen de steen halen die wij uit de omgeving Auschwitz hebben meegenomen."
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de achtergrond van deze fietstrip Auschwitz - Zuidbroek.