ZNC-fietstocht: Uitgestorven dorpen en mooie natuurgebieden
De ZNC-wielrenners Jos Niemeijer, Jorick Voornhout, Jordy Brust, Joop Uuldriks, Stephan Knoop, Patrick Gooijert, Kasper Veentjer en Bennie Bosgraaf zijn gisteren tijdens hun fietstocht Auschwitz - Zuidbroek (zie Meer weten?) vanuit het Poolse Legnica, na 176.5 kilometer - aangekomen in het Duitse Cottbus. ZNC-voorzitter Jos Niemeijer doet verslag van deze bijzondere trip die zaterdag eindigt in Zuidbroek.
Uitgestrekte koolzaadvelden en prachtige kleine dorpjes, waarbij het leek of de tijd had stilgestaan. Deze maandagmorgen - normaliter voor velen het begin van een werkweek - waren de dorpjes uitgestorven. De Broeksters gingen op pad na een provisorisch ontbijt. Borden en bestek ontbraken in de appartementen. En er was geen koffie.
Marsen
"De eerste stop was na ongeveer 35 kilometer. De begeleiding (Gunther Litfinski, Gea Hovenkamp, Jettie Niemeijer en Roger Hovenkamp) had in een dorpje een zeer kleine buurtsuper gevonden. Daar werden drinken en marsen gekocht. We hadden allemaal wel trek. Dat de gekochte marsen slechts een kleine 4 maanden over datum waren, maakte ons niet uit. Er was ook een dorpsbewoner die om half 10 al stomdronken opnieuw bier haalde. Dit schouwspel werd ook gade geslagen door een loslopende hond met 3 poten. Deze hond vond ons bezoek aan het dorp wel interessant."
Mooie natuurgebieden
De wegen waren beter dan zondag. De groep fietste door mooie natuurgebieden. Veel kilometers gingen door de bossen zonder ook maar een dorpje tegen te komen. "Onze navigatie wilde ons dwars door een naaldbos leiden. Dit was een grof grindpad die wij 5.5 kilometer moesten volgen. Hier zagen we vanaf. Dit zou onherroepelijk hebben geleid tot enkele lekke banden. We reden daardoor ongeveer 12 kilometer om over fatsoenlijke wegen. Toch kwamen we over 2 behoorlijke kasseienstroken met als resultaat dat het peloton direct uiteen viel."
Hotdogs en koffie
De begeleiding had pas na 70 kilometer een geschikte eerste stopplaats gevonden. "Dit geeft al aan hoe uitgestrekt het natuurgebied is waar we doorheen fietsten. Hier werden dan ook direct 12 hotdogs en 12 koffie besteld. De pompmedewerkster was dusdanig overrompeld door deze bestelling dat het wel 3 kwartier duurde voor dat iedereen zijn broodje had. Dit gaf Stephan de gelegenheid om zijn buiten- én binnenband te vervangen. Het gat waar hij gisteren door heen fietste had toch teveel schade aangericht aan de buitenband."
Groepsfoto
Bij de grens met Polen en Duitsland stopten de ZNC-ers om een groepsfoto te maken. "We lieten daarmee Polen achter ons en zetten onze tocht voort in Duitsland. We werden door onze navigatie geleid over een fantastisch mooi fietspad die enkele kilometers lang voerde langs de grens Polen en Duitsland."
Grenspaaltjes
"Het riviertje de Lausitzer Neisse scheidt hier beide landen. Heel duidelijk zichtbaar door de Duitse en Poolse grenspaaltjes. Nadien voerde de route door het Duitse Spreewald. Dit was wederom een schitterende route die ons gewoon een vakantiegevoel gaf. Het mooie weer hielp ook zeker mee. Smalle fietspaden dwars door de bossen en langs mooie idyllische meertjes."
Terrasje
Op zo'n 42 kilometer van het eindpunt in Cottbus pakten de mannen en vrouwen een terrasje. Voor een grote kop koffie, ijs of Apfelkuchen mit Slagsahne.
Berlijn
Vandaag staat de etappe Cottbus - Wandlitz op het programma. Een fietstocht van circa 154 kilometer. "Deze etappe voert ons ook dwars door Berlijn. We zijn benieuwd."
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de achtergrond van deze fietstrip Auschwitz - Zuidbroek.