ZNC-fietstocht: Onvergetelijk en indrukwekkend
Onvergetelijk en indrukwekkend. Zo noemt ZNC-voorzitter Jos Niemeijer de fietstocht Auschwitz - Zuidbroek (1.151 kilometer) die hij de afgelopen week maakte. Dat deed Niemeijer met de ZNC-ers Jorick Voornhout, Jordy Brust, Joop Uuldriks, Stephan Knoop, Patrick Gooijert, Kasper Veentjer en Bennie Bosgraaf. Ze werden begeleid door Gunther Litfinski, Gea Hovenkamp, Jettie Niemeijer en Roger Hovenkamp.
Gisteren werd de laatste etappe van ongeveer 155 kilometer afgelegd: van Bremen naar Zuidbroek. Ze arriveerden ruimschoots voor de dodenherdenking in hun dorp van start ging.
Tegenwind
"We hadden tegenwind. De zon scheen, maar het was niet echt koud of warm. Een graadje of 18, 19. We fietsten veel op fietspaden langs provinciale wegen. Dat waren vaak lange rechten stukken", vertelde Niemeijer.
Herdenkingssteen
De clubvoorzitter onthulde de herdenkingssteen (ZNC fietstocht Auschwitz - Zuidbroek 2024), die de fietsers hadden meegenomen vanuit Auschwitz, met enkele basisschoolleerlingen.
Eindpunt
"Auschwitz was ons vertrekpunt met de racefiets naar Zuidbroek. Voor de Joodse mensen was het echter in de Tweede Wereldoorlog het eindpunt vanuit Nederland en andere landen. Zij hebben via het spoor achter mij (spoorlijn Zuidbroek/red.) de erbarmelijke reis richting Auschwitz en andere concentratie- en vernietigingskampen moeten maken."
Slecht
De ZNC-ers bezochten voor ze aan de fietstocht begonnen Kamp Auschwitz. "Je kunt je niet voorstellen hoe het geweest moet zijn. Als iemand wil zien hoe slecht....... en ik bedoel echt slecht ....... een mens kan zijn, dan kan men dat zien in Auschwitz. Onze gids heeft het diverse keren benoemd: de banaliteit van het kwaad."
Onmenselijk
"De omstandigheden waarin de mensen in Auschwitz moesten leven waren onmenselijk. Het is allemaal niet voor te stellen en daarom is het belangrijk dat het verhaal doorverteld wordt. De woorden te lezen op een van de muren van Auschwitz zijn heel pakkend: Wie zich het verleden niet herinnert, is gedoemd het opnieuw te beleven."
Levend
Over de steen die de ZNC-ers hebben meegenomen, zegt Niemeijer: "Deze steen vergaat niet zoals bloemen dat wel doen en hierbij hopen wij een bijdrage te hebben geleverd om het verhaal levend te houden. Levend te houden voor de huidige jeugd en toekomstige generaties."
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de achtergrond van deze fietstrip Auschwitz - Zuidbroek.
Foto's: Sinus Schuiling was aanwezig op het moment dat de wielrenners en hun begeleiding in Zuidbroek arriveerden.