VvV Zuidbroek bestaat 125 jaar en krijgt Koninklijke Erepenning
Vereniging voor Volksvermaken (VvV) Zuidbroek krijgt de Koninklijke Erepenning. Dat is een ereteken dat (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen kunnen krijgen. Koning Willem-Alexander (foto) kan deze erepenning toekennen ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een veelvoud van 25 jaar van (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen.
VvV Zuidbroek bestaat dit jaar 125 jaar. VvV-voorzitter Jan Keizer heeft dit vanavond, tijdens de vergadering die het bestuur en medewerkers hadden, bekendgemaakt.
Commissaris van de Koning
"Van commissaris van de Koning René Paas ontvingen we zo'n 3 weken geleden het heugelijk bericht dat Zijne Majesteit de Koning heeft besloten om de VvV Zuidbroek de Koninklijke Erepenning toe te kennen. Dit is een kroon op ons werk. We hebben dit goede nieuws onder de pet moeten houden tot vanavond. De medewerkers zijn hierover als eersten geïnformeerd."
Apetrots
Keizer c.s. zijn apetrots dat ze de Koninklijke Erepenning tijdens de 125e Feestweek van Zuidbroek - 4 tot en met 8 september - met gepaste trots in ontvangst mogen nemen. "Het symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger", is op de site van Het Koninklijk Huis te lezen. VvV diende ook een verzoek in vanwege het 115-jarig bestaan. De regels om hofleverancier (zie hierboven) zijn veranderd.
Het Geuldal
VvV Zuidbroek is opgericht in 1899 en is daarmee de op één na oudste VvV van het land, zegt Keizer. VvV Het Geuldal in het Limburgse Valkenburg aan de Geul ging de Broeksters voor in 1885. VvV Zuidbroek werd opgericht door een aantal welgestelde middenstanders met als doel 'de burgers op gezette tijden te vermaken met enig vertier in het dorp'.
Villa Vredenburg
Enkele notabelen uit het dorp, onder wie de toenmalige burgemeester B.W. Siemens, hielden op 2 en 3 september 1899 het eerste volksfeest in een feesttent in de tuin van Villa Vredenburg aan de Heiligelaan. Dat was de burgemeesterswoning. De volksfeesten werden meer dan 20 jaar gehouden in de grote slingertuin van de burgemeester. Alle jaren werd er groots uitgepakt met kleurrijke optochten, bijzonder grote kermissen, theater en toneel, muziekkorpsen door het dorp en een feesttent voor 1.600 mensen. Bovendien werden paardenkeuringen, atletiekwedstrijden en volksspelen gehouden. Het kon niet op en de grote tuin rondom de villa werd al snel te klein om alle attracties te herbergen.
IJsbaanterrein
De Feestweek van Zuidbroek wordt vanaf de eeuwwisseling gehouden op het ijsbaanterrein. "Een andere locatie, maar nog steeds met dezelfde doelstelling. De VvV Zuidbroek al 125 jaar 'Het Mooiste Feest van het Noorden'."
Meer weten over de 125e Feestweek van Zuidbroek?
Meer informatie over de 125e Feestweek van Zuidbroek (programma en voorverkoop) leest u HIER.
Foto: RVD - Martijn Beekman.