Trein- en trammuseum zoekt samenwerking met lokale ondernemers
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek werkt aan het visieplan 2030. Het museum, dat de geschiedenis van trein en tram in het dorp Zuidroek wil benadrukken, zoekt samenwerking met lokale ondernemers, horeca en (historische) organisaties. "Hoe mooi zou het zijn om in het plaatselijke restaurant een conducteursmenu of een heerlijk stationsbuffet te kunnen nuttigen?"
Dit zegt museumdirecteur Rowin Penning (foto).
Vitrines
Zuidbroeksters en toeristen moeten via openbare vitrines in het dorpscentrum, aangevuld met een interactieve spoortocht door het dorp, warm worden gemaakt voor de geschiedenis van trein en tram.
Beleving
Het museum zoekt hiervoor naar samenwerking met diverse partijen om zo de toekomstvisie 2030 te voltooien "Een bezoek aan Zuidbroek moet een ware beleving worden."
Spoorwegknooppunt
In vervlogen tijden was het Zuidbroekster station een waar spoorwegknooppunt. "Behalve veel goederentreinen kwamen reizigers uit alle windrichtingen. Vanuit het noorden kwamen de treinen vanuit Delfzijl, terwijl de treinen van en naar Stadskanaal, Emmen en Zwolle het spoorwegemplacement aan de zuidkant verlieten. De oost- en westverbinding met Duitsland respectievelijk Groningen was er toen ook al."
Tramnetwerk
Wat veel mensen volgens Penning niet weten, is dat station Zuidbroek het beginpunt was van een omvangrijk tramnetwerk. "De Eerste Groninger Tramway-Maatschappij (EGTM) exploiteerde een van de langste paardentramlijnen van West-Europa: De tramlijn Zuidbroek - Ter Apel met een lengte van liefst 45 kilometer."