Rekenmodel bepaalt decibels langs spoor, geen geluidsmetingen
Er zijn geen geluidsmetingen gedaan bij aanwonenden van de spoorlijn Groningen - Bad Nieuweschans in Sappemeer en Zuidbroek. Alles is vanuit een rekenmodel bekeken. Dit antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen op schriftelijke vragen van D66. Volgens gedetailleerde rekenmodellen, aldus het college, komt het dagelijkse geluid op 65 decibels uit.
En laat dat nu precies onder de norm van 66 decibels zitten. De fractie van D66 stelde over dit onderwerp medio vorige maand schriftelijke vragen. Inwoners rondom dit traject maakten hun zorgen kenbaar bij D66 nadat ze hoorden over de aangekondigde komst van sneltrein Wunderline.
Oog en oor
Burgemeester Erica van Lente en haar wethouders begrijpen de zorgen van de omwonenden van de spoorlijn. "Wij hebben hier oog en oor voor. Wij hebben de belangen van onze inwoners in de overleggen met provincie en ProRail voorop gesteld. Zo hebben wij er vroegtijdig op aangedrongen om trillingsmetingen te laten uitvoeren en is op ons voorstel vervangend onderdak aangeboden aan 120 aanwonende huishoudens voor de periode van bouwwerkzaamheden."
Onderzoeken
Het college zegt dat de uitgevoerde onderzoeken en daarmee ook de antwoorden betrekking hebben op de situatie ná de fysieke aanpassingen aan het spoor en de ingebruikname van de Wunderline, inclusief extra treinstellen en plaatselijk hogere snelheden.
D66: De provincie heeft met betrekking tot de trillingen nulmetingen laten doen. Zijn de resultaten hiervan bekend en zijn deze representatief genoeg voor het hele traject om straks op terug te kunnen vallen?
College: "De resultaten van het onderzoek nulmetingen trillingen zijn in een rapport gedocumenteerd. De provincie heeft woensdag 6 november de bewoners van de eerstelijnsbebouwing ter hoogte van de snelheidsverhoging per brief geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. In deze brief is een koppeling opgenomen waarmee het rapport digitaal kan worden ingezien. Het ingenieursbureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd, heeft de 2 meest representatieve woningen voor de nulmetingen geselecteerd op basis van de spoorsituatie, de voorgenomen aanpassingen, ligging, bouwjaar en beschikbare beelden van woningen. De nulmeting is representatief voor het vervolg."
Klopt het dat er geen geluidsmetingen worden gedaan, maar dat er bij bewoners van Sappemeer en Zuidbroek is aangegeven dat alles vanuit een rekenmodel wordt bekeken? Waarbij men aangeeft met het dagelijkse geluid op 65 decibels uit te komen en dat dit precies onder de norm van 66 decibels blijft?
"Er zijn inderdaad geen geluidsmetingen verricht. Er zijn gedetailleerde rekenmodellen opgesteld volgens de systematiek die de Wet milieubeheer voorschrijft. Dit is een gangbare methode. De uitkomsten van de rekenmodellen verschillen van woning tot woning. Met het toepassen van raildempers wordt het geluid op alle woningen gecompenseerd opdat voldaan wordt aan de wettelijke grenswaarde."
Dit is wat D66 betreft wel erg krap. Welke consequenties zijn er wanneer men wel boven dit plafond van 66db uitkomt?
"De Wet Milieubeheer stelt dat een waarde die overeenkomt met de grenswaarde acceptabel is. Als blijkt dat de grenswaarde wordt overschreden, moet ProRail maatregelen treffen om de overschrijding op te heffen. Wij houden als college vinger aan de pols door de jaarlijkse geluidsmonitoring, die RIVM landelijk uitvoert, te controleren."
Erkent het college dat het treinverkeer de afgelopen decennia erg is toegenomen en dat het geluidsoverlast van deze sneltrein voor de inwoners de overtreffende trap zou kunnen zijn als het gaat om inboeten van hun woongenot?
"De geluidbelasting van het spoor op de omgeving is in 2012 landelijk gereguleerd met zogenaamde geluidproductieplafonds. De onderzoeken voor de Wunderline geven aan dat met de extra treinstellen en de plaatselijke snelheidsverhoging en enkele plaatselijk te treffen maatregelen aan deze geluidsproductieplafonds wordt voldaan. Voor 2012 bevatte de Wet geluidhinder geen mechanisme of artikel om intensivering van het spoorgebruik te reguleren. De geluidbelasting vanwege het spoor op de omgeving is niet alleen afhankelijk van het aantal treinen maar ook van het type treinstellen, snelheid en spooropbouw. Volgens de wettelijke normen blijft de geluidbelasting met de extra treinstellen en de plaatselijke snelheidsverhoging acceptabel. De wettelijke normen zijn gericht op de gevoeligheid van de meerderheid van de Nederlanders. Het is derhalve goed mogelijk dat een deel van de aanwonenden overlast ervaart of zal ervaren."
Inwoners rondom dit traject vrezen voor hun huizen wanneer de sneltrein eenmaal rijdt en dat ze dan bij schade van het kastje naar de muur worden gestuurd. Niet zo'n vreemde aanname in dit aardbevingsgebied. D66 denkt dat het belangrijk is dat de inwoners op voorhand weten waar ze terecht kunnen mocht er sprake zijn van schade. Kan het college hier duidelijkheid over geven?
"Ons college is zich bewust van het feit dat overlast kan worden ervaren en is in nauw contact met de provincie over de werkzaamheden. De provincie Groningen is verantwoordelijk voor het gebruik van deze spoorlijn en dus ook voor eventuele schade. Overigens is namens de provincie aan alle bewoners binnen een afstand van 25 meter van de bouwwerkzaamheden aan het spoor een bouwkundige nulopname aangeboden. Die zijn bedoeld als referentie voor eventuele schade ten gevolge van de bouwwerkzaamheden en zijn tevens de referentie voor de situatie tijdens het spoorgebruik met de extra treinstellen en de plaatselijke snelheidsverhoging. Op de uitvoering wordt toegezien op de daarvoor gestelde trillings- en geluidsnormen. Tot op heden is geen overschrijding geconstateerd."