Oproep: Vergeet omwonenden stikstoffabriek niet
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen vroeg vanmiddag, tijdens het officiële startsein voor de bouw van de stikstofmenginstallatie in de Tussenklappen tussen Muntendam en Zuidbroek, aandacht voor de andere kant van de energietransitie: de inwoners in dit gebied. "De aanleg van parken voor zonne- en windenergie vraagt veel van landschap en inwoners."
"Hoewel we duurzame energie winnen, verliezen we daarmee landbouwgrond en landschappelijke vergezichten die juist voor Groningen zo kenmerkend zijn. Daar mogen wij als overheid en ondernemers onze ogen niet voor sluiten. Daar kunnen we niet zomaar aan voorbijgaan. Ook al staan de helemaal achter de energietransitie."
Kiezen
De inwoners van Meeden en omgeving hebben al zoveel voor de kiezen gekregen. "Met de komst van zowel deze stikstoffabriek als ook Windpark N33 levert dit gebied tussen de dorpen Zuidbroek, Muntendam en Meeden verhoudingsgewijs wel een héél forse bijdrage aan de energietransitie."
Woongenot
Hoogendoorn vindt dat daarvoor landschappelijk een prijs wordt betaald. "Het woongenot van de bewoners van deze dorpen wordt daardoor negatief beïnvloed. En dat geldt ook voor inwoners van de buurgemeenten Oldambt en Veendam als het om genoemd windpark gaat."
Verantwoordelijkheid
De burgemeester benadrukte in zijn speech nog maar eens dat ondernemers en overheden hierin de verantwoordelijkheid ook samen moeten nemen. "Ook de belangen van de inwoners. Het is zaak hen zo goed mogelijk mee te nemen in de plantontwikkeling, hen zo mogelijk te laten participeren. Daadwerkelijk luisteren naar wat inwoners in te brengen hebben. En, als het nodig is, inwoners te compenseren. We hebben elkaar daarbij hard nodig: rijk, provincie, gemeente. Maar ook bouwers, ondernemers en investeerders."
Draagvlak
Voor Hoogendoorn moet altijd leidend zijn de gedachte dat 'we dit samen doen met de inwoners'. "Alleen als onze inwoners gehoord worden en kunnen meedenken over passende oplossingen is er draagvlak. En dat is beslist nodig om die win-win situatie te creëren die nodig is voor een soepele inpassing van grootschalige energieprojecten."
Compliment
Wat dat betreft verdient de Gasunie - de bouwer van de stikstofinstallatie - volgens Hoogendoorn een groot compliment. "Gasunie is met omwonenden in gesprek gegaan over de manier waarop de installatie het beste in de omgeving zou passen. Dat heeft goed gewerkt: de direct omwonenden zijn goed meegenomen in het proces en hebben constructief kunnen meedenken over de inpassing. Zo'n aanpak loont. Omwonenden hebben zich vervolgens ook van hun kant constructief opgesteld."
Muurtje
Hoogendoorn nam de starthandeling voor zijn rekening. Dat deed hij met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, Han Fennema (CEO Gasunie), Commissaris van de Koning René Paas, Samir Serhan (namens hoofdaannemer Air Products) en Henk Herremans (namens de andere hoofdaannemer Visser & Hanab en A. Hak). Ze metselden een muurtje (bovenste foto).
Bouw op schema
Wiebes deelde een groot compliment uit aan iedereen die bij dit project betrokken is. "De bouw ligt op schema. Dankzij de geweldige samenwerking tussen alle partijen. De Gasunie, de ambtenaren van het ministerie in Den Haag, de overheden, de regio, provincie, Midden-Groningen en het waterschap. Tegen de omwonenden zeg ik: dank je wel. Er is veel begrip dat dit nodig is. We liggen op schema en laten we dat zo houden."
Nul
"In het eerste kwartaal van 2022 kan de gaswinning op nul", jubelde Wiebes.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de nieuwe stikstoffabriek in de Tussenklappenpolder.
Klik op onderstaande foto's om bekijk ze in grote formaat.