Noordbroek krijgt ook geld voor opvang asielzoekers in Eurohal
De 100.000 euro per maand (kan oplopen tot 1.2 miljoen euro) die de gemeente Midden-Groningen van het Rijk ontvangt ter compensatie voor de opvang van 500 asielzoekers in de Eurohal in Zuidbroek is niet alleen voor Zuidbroek. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn vertelde vanmiddag ook dat een deel voor Noordbroek is bestemd. "Al zal Zuidbroek hiervan het meest profiteren."
Beide dorpen kunnen samen rekenen op een ton minder. Dat bedrag is voor de gemeente zelf.
Gebiedsregisseur
"Daarmee bekostigen we onze kosten. Er is een projectleider aangesteld en ook maakt de gebiedsregisseur kosten", zegt de burgemeester. Verder houdt de gemeente spreekuren en zorgt ze voor communicatie met de omgeving. "Iets meer dan een miljoen is voor de omgeving."
Noodopvang
Hoogendoorn benadrukte vanmiddag, tijdens het persgesprek, nog maar eens dat alle kosten die in de Eurohal worden gemaakt op het bordje komen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). "De kosten voor noodopvang op locatie zijn 100 procent voor het Rijk, voor het COA."
Spreekuren
De spreekuren van de Koninklijke Marechaussee en de politie voor de bevolking zijn niet in trek. Sterker nog: "Daar wordt geen gebruik van gemaakt", zegt Hoogendoorn. Hij en wethouder Patricia Nieland houden ook eens in de maand spreekuur in Dorpscentrum De Broeckhof. "De eerste keer kwamen 2 bezoekers. De ene had vragen over het proces, de andere wilde weten hoe die kon helpen. De tweede keer kwam er niemand."
Telefoonnummer
Het door het COA opengestelde telefoonnummer voor mensen die met vragen zitten over de opvang in de Eurohal wordt niet gedraaid of ingetoetst. Met andere woorden: daar wordt niet naar toe gebeld. "We hebben als gemeente in het begin zo'n 50 telefoontjes gehad. Dat waren mensen met klachten of mensen die wilden weten waar ze met hun klachten naar toe konden."
Vechtpartij
De burgemeester noemde verder de vechtpartij bij supermarkt Aldi, waarbij 2 asielzoekers waren betrokken, en het ingooien van een ruit van een leegstaand pand in Zuidbroek als overlast voor de omgeving.
Project
Zuidbroek en Noordbroek (en Boswijk in Hoogezand, Kolham en Harkstede) zijn de eersten van 37 dorpen en wijken in de gemeente waar het project 'Maken en realiseren van dorps- en wijkplannen' zijn begonnen. De aftrap was zaterdag 26 november. Doel van dit project is de leefbaarheid in dorpen en wijken te verbeteren. Daarvoor is geld beschikbaar. Dat komt bovenop de 'asielzoekersgelden'.
Eerdere berichten: Project dorps- en wijkplannen start in Noordbroek en Zuidbroek (26 november 2022)
BBP wil alles weten (kosten en klachten) over opvang in Eurohal (15 november 2022)