Na Muntendam ook struikelstenen in Zuidbroek en Noordbroek
Onder het toeziend oog van zo'n 15 belangstellenden legde de Duitse beeldend kunstenaar Günther Demnig (69) vanmorgen om 9 uur de eerste 3 van in totaal 29 struikelstenen die hij vandaag op 10 adressen in Zuidbroek, Noordbroek en Nieuwolda legt. De Historische Kring Menterwolde startte dit project officieel op 5 mei 2015. De 'kring' wilde de steenlegging het liefst op 4 mei dit jaar doen.
Maar door de overvolle agenda van Demnig was dat niet mogelijk. "Toch is het nog heel snel gegaan", zegt Janneke Blaauw van de historische kring. Met Wieko Smit en Tieneke Beukema heeft Blaauw dit project getrokken. "We hebben driekwart jaar gewacht op Demnig."
Wachten
Dat de Duitser nu - in de vakantieperiode - langskomt, nemen de 3 op de koop toe. "Anders hadden we tot de zomer van 2018 moeten wachten", aldus Beukema.
Sober
De steenleggingen gebeuren nu op sobere wijze. Aanwonenden zijn uitgenodigd en ook de mensen die dit project financieel hebben ondersteund zijn geïnformeerd. Beukema: "Iedereen heeft vakantie. We hadden geen andere mogelijkheid. Met de 4 mei comités van Zuidbroek en Noordbroek willen we de stenen nog een keer officieel onthullen. Dan willen we de scholen er ook bij betrekken."
Route
Wieko Smit sluit niet uit dat de jaarlijkse route vanuit dorpshuis De Broeckhof naar het herdenkingsmonument bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum op 4 mei volgend jaar via de Klaas Woltjerweg - en dus de stolperstenen - zal lopen.
61.000 struikelstenen
De in Köln woonachtige Günter Demnig (klik op zijn naam en lees meer over het werk van Demnig) doet dit werk al 20 jaar. In al die jaren heeft hij 61.000 struikelstenen gelegd in 21 Europese landen. "Hij is zo'n 270 dagen per jaar op pad en slaapt dan ook in zo'n 270 verschillende hotels", weet Smit.
Auschwitz
Voor de woning aan de Klaas Woltjerweg 9 in Zuidbroek legt Demnig de eerste 3 stenen. Met daarop de namen van Salomon Miechel Boomstra (38), zijn vrouw Jansje Boomstra - van der Wijk (33) en hun 10-jarige zoon Komprecht Lion Boomstra (Kootje). Ze zijn medio 1942 via Westerbork naar Auschwitz gebracht, waar moeder en zoon op 12 februari 1943 zijn vergast. Vader Boomstra onderging op 5 augustus 1942 hetzelfde lot.
Kippenvel
Roelof en Agnes van Wijk wonen sinds 1999 aan de Klaas Woltjerweg 9. In 2011 startte Agnes een onderzoek naar de vorige bewoners. "Onze zoon was toen net zo oud als de jongen wiens naam nu op de steen staat. Dat is heftig. Daar krijg ik kippenvel van."
Muntendam
Demnig legde op 7 april 2014 op 5 locaties langs de Kerkstraat 12 struikelstenen. In Meeden, zo heeft de Historische Kring Menterwolde uitgezocht, woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog geen joden.