Midden-Groningen werkt aan beleid (aanvragen) batterijopslag
De gemeente Midden-Groningen heeft nog geen beleid ten aanzien van batterijopslag. Ze neemt wel kleinschalige initiatieven in behandeling en beoordeelt dat per geval. Het gaat dan om maatwerk waarbij het plan aan een aantal ruimtelijke criteria dient te voldoen. De ruimtelijke verbondenheid, inpasbaarheid en de netaansluiting zijn de voornaamste vereisten. Er zijn al 2 van deze vergunningen verleend.
Welke?
Bij het kleinschalige zonnepark in Sappemeer (Rijksweg Oost) en het zonnepark Zuidbroek, naast Hotel Van der Valk. Beide batterijen zijn relatief zeer beperkt in omvang, ten opzichte van het ruimtegebruik van het zonnepark, aldus de gemeente. Er ligt ook een plan voor een energieopslagsysteem bij het zonnepark in Woudbloem ter inzage.
Voorjaarsnota
Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad, naar aanleiding van vragen die op 11 juli zijn gesteld over batterijopslag tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.
Gezamenlijke visie
"Op dit moment hebben we nog geen gemeentelijk beleid ten aanzien van batterijopslag. Wij kunnen nu dus nog niet inhoudelijk op alle verzoeken ingaan. Wij moeten de aankomende tijd eerst breder onderzoeken en uitwerken hoe we ons als gemeente, in samenspraak met de provincie, de netbeheerders en andere regionale gemeenten, tegen dergelijke ontwikkelingen verhouden om vervolgens een gezamenlijke visie te vormen. Pas dan kunnen we met meer zekerheid zeggen hoe dergelijke initiatieven verder afgehandeld worden."
Omgevingsverordening
De provincie wil, aldus het college, binnen afzienbare tijd regels op te nemen in de herijkte Omgevingsverordening ten aanzien van kleinschalige batterijopslag bij zonneparken in het buitengebied. "Energieopslagsystemen worden namelijk vanuit het Rijk verplicht gesteld bij de aanleg van een zonnepark. Hierdoor kan zonne-energie ook gebruikt worden als de zon niet schijnt en wordt het elektriciteitsnet ontlast. Dit leidt tot uitgesteld en gelijkmatiger leveren en een betere benutting van de bestaande energie-infrastructuur. Deze verplichting vormt daarmee een deel van de oplossing voor de netcapaciteitsproblemen. Daarom zien we de afgelopen tijd ook meerdere verzoeken binnenkomen voor de realisatie van kleinschalige batterijopslag bij bestaande zonneparken. Bij nieuwe zonneparken wordt dit vaak gelijktijdig meegenomen in de planvorming."
Systemen
Midden-Groningen maakt bij batterijopslag onderscheid tussen grootschalige en kleinschalige systemen. "Doorgaans gaat het bij grootschalige systemen om standalone energieopslag (systeembatterijen). Bij kleinschalige systemen is er meestal sprake van een koppeling met een zonnepark (of andere opwekinstallatie) en fungeert de batterij als ondergeschikt energieopslagsysteem ten behoeve van de duurzame opwek van het betreffende zonnepark."
Kleinschalige initiatieven
Kleinschalige initiatieven (zie hierboven, Sappemeer, Zuidbroek en Woudbloem) neemt de gemeente daarom wel in behandeling en beoordeelt die per geval. "Het gaat dan om maatwerk waarbij het plan aan een aantal ruimtelijke criteria dient te voldoen. De ruimtelijke verbondenheid, inpasbaarheid en de netaansluiting zijn de voornaamste vereisten.
Grootschalige batterijopslag
En verzoeken voor grootschalige batterijopslag neemt de gemeente nog niet in behandeling. "Ondanks dat de plannen hiervoor ook in rap tempo oprukken. Dit vanwege het ontbreken van een toepasbaar toetsingskader en de nadrukkelijke wens voor regie vanuit de provincie, op basis waarvan zowel planologische als technische keuzes gemaakt kunnen worden. Provinciale sturing bij dit soort grootschalige landelijke georiënteerde systeembatterijen is noodzakelijk. Vanwege de potentiële grote ruimtelijke impact is een zorgvuldige locatiekeuze en toereikende inpassing van groot belang. Hiervoor dienen meerdere belangrijke zaken betrokken te worden in de afweging. De provincie is daarom bezig met beleidsvorming en heeft ons meermaals geïnformeerd over dit vraagstuk en het proces."
Wat is batterijopslag?
De gemeente legt het uit: Batterijopslag is een nieuw fenomeen waarbij de algemene bekendheid steeds verder toeneemt. Sinds 2023 hebben wij verscheidene principeverzoeken ontvangen voor de realisatie van batterijopslag, ook wel energieopslagsystemen (EOS) genoemd. Batterijen vormen een belangrijke oplossing voor het toekomstige dynamische karakter van het energiesysteem. Met batterijopslag kan elektriciteit uit duurzame bronnen, zoals zon en wind, worden opgeslagen. Wanneer er veel vraag naar elektriciteit is, wordt het vrijgegeven. Om in de toekomst het systeem in balans te houden en daardoor netcongestie te verzachten, vormen batterijen dus een belangrijke oplossing. Wanneer batterijen op de geschikte plek en onder bepaalde voorwaarden geplaatst worden, levert dit juist een positieve bijdrage aan het netwerk en heeft het een goede invloed op het balanceren daarvan.