

HKM start acties voor struikelstenen in Zuid- en Noordbroek

De Historische Kring Menterwolde (HKM) startte tijdens de Culturele Dag Noordbroek, op Hemelvaartsdag (29 mei), de geldinzamelingsactie voor het stolpersteinenproject in Zuidbroek en Noordbroek. HKM wil in deze dorpen de 26 joden, die in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur zijn omgebracht, herdenken met stolpersteinen (struikelstenen). Daarvoor is 4.000 euro nodig.
Na de zomer wordt de draad weer opgepakt.
HKM stond op Hemelvaartsdag met een stand bij molen De Noordstar in Noordbroek. "We hadden een potje neergezet waar mensen geld in konden stoppen. Dat leverde 50 euro op", zegt Janneke Blaauw van HKM. De 7 bestuursleden van de Historische Kring Menterwolde hebben hulp nodig bij het organiseren van acties. "De eerste mensen hebben zich gelukkig al gemeld."
Blaauw heeft al nagedacht over eventueel te houden activiteiten. "We kunnen een huis-aan-huis collecte houden en we kunnen alle bedrijven in de dorpen aanschrijven. Maar ook fondsen kunnen we aanschrijven." Om het stolpersteinenproject onder de aandacht van de bevolking te krijgen is een mini-expositie in de bibliotheek ook een mogelijkheid, denkt Blaauw. "Met boeken die gaan over de Tweede Wereldoorlog."
Eerder vertelde Blaauw dat het mooi zou zijn wanneer de 26 stolpersteinen er tijdens de volgende dodenherdenking zijn. Of dat gaat lukken, durft ze nu niet te zeggen.
Muntendam heeft, op initiatief van Stichting Archief Muntendam, zijn stolpersteinen al. Daar werden maandag 7 april 12 struikelstenen gelegd voor woningen in de Kerkstraat. Die stichting wilde dat in de hele gemeente doen, maar kreeg hiervoor geen financiële steun van de gemeente Menterwolde. "Henk Kalk trok dit project in Muntendam. Hij wil ons wel helpen", weet Blaauw.
HKM heeft hierna niet alleen in Noordbroek en Zuidbroek gekeken. Ook de historie van Meeden werd onder de loep genomen. Daar waren in de Tweede Wereldoorlog geen joden, vertelde Wieko Smit van HKM al eerder. Uit onderzoek blijkt dat in Noordbroek 7 joden zijn weggevoerd naar concentratiekampen. De anderen woonden in Zuidbroek. Blaauw: "2 dagen nadat ze in de kampen aankwamen, zijn deze mensen al omgebracht."
De struikelstenen worden voor de huizen waar de joden woonden in voetpaden of (klinker)wegen voor de woningen gelegd. Enkele straatjes (Aurora) zijn er al niet meer. Mogelijk, zo werd tijdens de Culturele Dag Noordbroek geopperd, worden deze stenen bij het oorlogsmonument bij Gockingaheem gelegd.