Herdenking Zuidbroek: Op naar 80 jaar vrijheid, voor iedereen
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen sprak vanavond tijdens de dodenherdenking in Zuidbroek. "Antisemitisme is geen incident maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is na de Tweede Wereldoorlog nooit weggeweest, het steekt steeds weer de kop op", begon hij zijn rede voor veel publiek.
"De laatste tijd neemt het aantal antisemitische incidenten zelfs fors toe. De geweldsexplosie in het Midden-Oosten is daar ongetwijfeld mede debet aan."
Partij kiezen
"De complexiteit van conflicten is groot. Kijk naar de situatie tussen Israël en Gaza. Het is verleidelijk om partij te kiezen. Het is veel moeilijker om te nuanceren en te begrijpen. Waar is de menselijkheid gebleven? De ongeregeldheden in ons land laten zien dat de standpunten zich verharden. Alles wordt steeds meer zwart/wit gemaakt."
Brandhaarden
"Als we terugkijken naar het verleden, dan zou dat ons ervan bewust moeten maken dat we ons altijd moeten verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme. Langdurige conflicten, wereldwijde onrust, recordaantallen mensen op de vlucht. Zoveel brandhaarden, zoveel oorlogen. In Oekraïne, in Soedan, in de Gazastrook. Vrede lijkt overal heel ver weg."
Hoop
De Joodse schrijfster Chaja Polak verwoordt, volgens de burgemeester, in haar essay ‘Brief in de nacht: Gedachten over Israël en Gaza’ precies waar het om gaat: Je kunt de hoop toch niet opgeven? Ik ben zeker niet de enige die oproept tot empathie. Ik ben niet de enige die ervoor pleit om niet vast te blijven zitten in het denken in vijandbeelden. Palestijnen en Israëli’s zijn in de eerste plaats ménsen. Mensen die van hun kinderen houden, die in het park willen wandelen op hun vrije dag. "Einde citaat."
Standpunt
"En dat wordt helaas steeds vergeten. Door de partijen die oorlog voeren. Maar ook door ons als we zo snel een standpunt innemen, een kant kiezen. Haat en geweld maken slachtoffers, aan alle kanten. De meeste mensen kozen niet zelf voor de oorlog waarvan zij het slachtoffer worden. We moeten geen onderscheid maken in slachtoffers. Ze hebben allemaal een gezicht en een naam. Het ene slachtoffer is niet erger dan het andere. Mannen, vrouwen en kinderen."
Stilstaan
Over de dodenherdenking op 4 mei zei Hoogendoorn: "Laten we vandaag stilstaan bij degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid en onze toekomst. We denken aan de offers die ze hiervoor hebben gebracht. Maar herdenken draait niet alleen om een moment uit de geschiedenis. Om daar even bij stil te staan. Het draait ook om de vraag hoe we onszelf en onze samenleving zien en welke lessen we daaruit trekken voor de toekomst."
Waardering
Adriaan Hoogendoorn sprak bij het oorlogsmonument bij het station van Zuidbroek zijn waardering uit voor de groep ZNC-ers die de afgelopen week de 1.151 kilometer lange fietstocht vanaf Auschwitz-Birkenau in Polen naar Zuidbroek maakten. "Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor deze bijzondere actie. Hiermee houden jullie het verleden levend, ook voor de volgende generatie."
Offers
"Het is aan ons om te zorgen dat de offers van onze voorouders niet tevergeefs zijn geweest. Laten we ons samen inzetten voor vrede, vrijheid en gerechtigheid. En bouwen aan een samenleving waarin iedereen veilig en vrij kan leven, ongeacht afkomst, religie, geaardheid of overtuiging. Op naar 80 jaar vrijheid, voor iedereen."
Meer over de ZNC-fietstocht morgenochtend op deze site. Klik HIER en lees meer over de fietstocht Auschwitz - Zuidbroek.
Foto's: Menterwolde.info en Sinus Schuiling.