

Groninger Huis bouwt 12 eengezinswoningen (huur) in Noordbroek

De woningcorporaties in Midden-Groningen leveren in 2025 en 2026 129 nieuwe huurwoningen op. Woonstichting Groninger Huis uit Zuidbroek levert - als alles volgens planning verloopt - 12 eengezinswoningen op in Noordbroek: 8 aan de Tuinbouwstraat en 4 aan de Clinge. Dit hebben corporaties, huurdersorganisaties en gemeente Midden-Groningen voor 2025 gemaakt.
Deze partijen hebben afspraken gemaakt over het betaalbaar houden van sociale huurwoningen, de gezamenlijke inzet om schulden te voorkomen en op te lossen, het aandeel goedkoop, betaalbaar laag en betaalbaar hoog in de sociale huurvoorraad.
Huishoudboekje
"Gemeente en corporaties willen sociale huurders helpen om grip te houden of meer grip te krijgen op hun huishoudboekje. Dit vraagt blijvende aandacht en goed overleg en goede samenwerking. Gemeente en corporaties werken daarom samen aan het versterken van het professionele netwerk. De Voorzieningenwijzer is een van de instrumenten die wordt ingezet", staat in de raadsbrief over prestatieafspraken te lezen.
Waar komen 129 nieuwe huurwoningen?
Behalve in Noordbroek levert Groninger Huis ook 33 appartementen aan de Winkelhoek in Hoogezand en 28 eengezinswoningen in Vosholen fase 2 in Sappemeer. Lefier komt met 22 woningen aan de Burgemeester van Royenstraat-West en 34 woningen in Gorecht-West (herstructurering) in Hoogezand.
Sloop
Lefier sloopt in Slochteren en Schildwolde 27 woningen vanwege de versterkingsopgave. Deze sloop wordt in 2026 en 2027 gevolgd door nieuwbouw: 26 woningen in Slochteren en 57 woningen in Schildwolde. In de Zeeheldenbuurt in Hoogezand sloopt Lefier 48 woningen. In 2026-2027 worden 59 nieuwe woningen in Hoogezand opgeleverd.
Samenwerking
"De afspraken voor leefbaarheid hebben vooral betrekking op goed samenwerken en elkaar weten te vinden. De samenwerking gaat over 'schoon, heel en veilig' én over het oplossen van de problematiek achter de voordeur. In 2025 willen corporaties en gemeente samen een aantal 'containeracties' organiseren. Huurders kunnen dan hun grofvuil op een laagdrempelige manier inleveren. Er worden containers geplaatst in de omgeving van hun woning of woongebouw. Gemeente en corporaties gebruiken de acties om in gesprek te gaan met huurders en hulp te bieden waar nodig en gewenst. Zo snijdt het mes aan meer kanten."
Verduurzaming
De afspraken over verduurzaming en energietransitie gaan over de gemeentelijke warmteplannen, het energiezuinig maken van corporatiewoningen en het ondersteunen van huurders bij het treffen van kleine energiebesparende maatregelen. Komend jaar krijgen 333 woningen van Lefier een label A. Groninger Huis renoveert en verduurzaamt 291 woningen. Woonzorg Nederland renoveert en verduurzaamt Voor Anker in Hoogezand en rondt de renovatie en verduurzaming van Gockingaheem in Noordbroek af.
Bouwopgave is groot
"Landelijk en ook in onze gemeente is er een tekort aan woningen. De bouwopgave is groot. Ook voor de sociale huursector is er een opgave. Het huishoudboekje van corporaties en gemeente staat onder druk, net als dat van huurders. Verduurzaming en vernieuwing van de sociale huurvoorraad kost geld, maar is nodig om ook in de toekomst passende woningen te kunnen bieden. De landelijke overheid bezuinigt op het gemeentefonds. Dit betekent voor de gemeente Midden-Groningen dat vanaf 2026 minder geld te besteden is. De corporaties merken dat de bouwkosten in hoog tempo stijgen. Dit maakt het steeds moeilijker om projecten te realiseren. Ook de rentestijgingen, beperkte voorraden, een tekort aan personeel en netcongestie (elektriciteit) zijn van invloed op de snelheid waarmee projecten van de grond komen."