Gemeenteraad kan zich vinden in verdeling asielzoekersgelden
Zuidbroek 1 miljoen euro, Noordbroek 100.000 euro en ook de gemeente Midden-Groningen krijgt een ton. Zo wordt de 1.1 miljoen euro, die Midden-Groningen het afgelopen jaar ontving van de rijksoverheid (100.000 euro per maand) voor de opvang van maximaal 500 asielzoekers in de Eurohal van Van der Valk in Zuidbroek, verdeeld. Het college had deze verdeling al gemaakt, de raad doet dat ook.
Zo bleek gisteravond tijdens de raadscommissie. Dit voorstel komt dan ook op de volgende raadsvergadering als een hamerstuk. Wel wilden enkele fracties weten hoe het college tot deze verdeling is gekomen.
Kosten
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn zegt dat de 100.000 euro die de gemeente krijgt de kosten niet dekt. "We hebben een informatie-avond gehad in Zuidbroek. We hebben spreekuren gehouden in Zuidbroek. De afdeling communicatie en de gebiedsregisseur zijn hier druk mee geweest en ook is een projectleider vluchtelingenopvang. We hebben het bedrag globaal afgerond op een ton. Ik denk eerder dat we meer kosten hebben gemaakt."
Dorpsraden
De gemeente heeft met de dorpsraden in Zuidbroek en Noordbroek overlegd over de verdeling van de gelden. Beide partijen kunnen zich, aldus de burgemeester, vinden in deze verdeling. "Op basis van het aantal adressen in Zuidbroek en Noordbroek had Noordbroek recht op 50.000 euro. Maar voor ons is de ondergrens een ton."
Omkoping?
Hoogendoorn zegt zich wel ongemakkelijk te hebben gevoeld toen de staatssecretaris met deze compensatiegelden op de proppen kwam. Dit riekte naar omkoping. "Maar dat was zijn bedoeling niet. Dit was een mogelijkheid om iets extra's te doen voor de omgeving. We hebben toen gezegd dat dit geld, minus de kosten, ook voor dit gebied is."
Tegemoetkoming
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: "De inwoners van Zuidbroek en Noordbroek hebben zich constructief opgesteld bij de komst van de noodopvang. Wij willen het geld dat wij van het rijk hebben ontvangen als tegemoetkoming voor het faciliteren van de noodopvang aan de beide dorpen geven als impuls voor de leefbaarheid. Bijvoorbeeld voor de uitvoering van een deel van de dorpsplannen die in ontwikkeling of net klaar zijn."
Maximaal
De Eurohal in Zuidbroek deed een jaar lang - van 15 september 2022 tot medio vorige maand - dienst als noodopvang voor maximaal 500 asielzoekers. De gemeente zegde toe maximaal een jaar mee te werken aan de noodopvang van asielzoekers. Deze afspraak maakte ze met het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze periode hing samen met de landelijke afspraken over opvang van asielzoekers, waarbij de rijksoverheid mogelijk álle Nederlandse gemeenten gaat verplichten een bijdrage te leveren aan de asielopvang.