Gemeente verwijdert fietsen die langdurig op treinstations staan
De gemeente Midden-Groningen gaat fietsenstallingen op de treinstations in Zuidbroek, Kropswolde, Martenshoek en Hoogezand-Sappemeer opschonen. Verkeerd gestalde fietsen, fietswrakken en weesfietsen (fietsen zien er goed uit, maar staan al tijden in de stalling) zorgen voor een rommelige uitstraling. En worden weggehaald door de gemeente. Dat betreft 30 à 40 procent van de capaciteit van de fietsstallingen.
Daardoor is er minder ruimte voor anderen en voelen mensen zich genoodzaakt om de fiets buiten de stalling te parkeren.
Veiliger en toegankelijker
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn pakt dit nu aan. "Door ongebruikte of verkeerd gestalde fietsen weg te halen, maken we het station veiliger en toegankelijker en gaan we verloedering tegen. Maar we doen eerst een appel op de mensen om hun fiets op te ruimen."
Gemeente pakt probleem stapsgewijs aan
Allereerst besluit het college over een beleidsregel en een aanwijzingsbesluit om handhaving van fietsen op stations juridisch mogelijk te maken. Daarna plaatst de gemeente bordjes op de stations met de regels. De buitengewoonopsporingsambtenaren (boa’s) controleren de stations.
Alle verkeerd geparkeerde fietsen krijgen een sticker of label met een waarschuwing om de fiets juist te stallen of mee naar huis te nemen. Er volgt een tweede controleronde waarbij de fietsen worden gemerkt met een zegel. Na 2 weken krijgen de onaangeraakte fietsen een label. Staat de fiets er 2 dagen later nog, dan haalt de gemeente hem weg. De eigenaar kan de fiets (mits hij/zij bewijs heeft) daarna nog enige tijd gratis afhalen.
Bruikbaar
Wat de gemeente met de in beslag genomen tweewielers doet, weet de burgemeester nog niet. Mits de fiets nog bruikbaar is, kan die wellicht gebruikt door Oekraïense vluchtelingen of asielzoekers die in Midden-Groningen verblijven.