Gasunie draait - mede door EemsEnergy Terminal - goed in 2023
Gasunie heeft in het eerste halfjaar van 2023 een omzet gedraaid van 1.103 miljoen euro. Dat is bijna een kwart (23 procent) hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt voornamelijk door de nieuwe EemsEnergyTerminal. Die was in het eerste halfjaar van 2022 nog niet bedrijf. Bij de gereguleerde netwerkbedrijven van Gasunie in Nederland (GTS) en Duitsland (GUD) nam de omzet toe met 9 en 14 procent.
Tegelijkertijd heeft Gasunie te maken met gestegen kosten. Door de komst van de EemsEnergyTerminal en de vele energietransitie projecten waar Gasunie aan werkt, lopen de energie- en de operationele kosten op. Hierdoor steeg de nettowinst minder dan de omzet. Een plus van 17 procent, naar 266 miljoen euro.
Hoge prijzen en milde winter
Gasunie transporteerde in de eerste helft van dit jaar 516 TWh aardgas. Dat is een tiende minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland vervoerde dochter GTS in de eerste 6 maanden van 2023 377 TWh aardgas. Dit is een daling van 3 procent ten opzichte van de eerste helft van 2022. Het is bovendien het laagste volume ooit vervoerd door GTS in een eerste helft van een jaar.
Milde winter
Door de hoge gasprijzen en de milde winter was er minder vraag naar gas bij burgers en bedrijven. Daardoor bleven bovendien de gasbergingen relatief goed gevuld. Daardoor werd minder aan deze opslagfaciliteiten geleverd. In Duitsland vervoerde dochterbedrijf GUD in de eerste 6 maanden van 2023 139 TWh aardgas; een afname van bijna een kwart (24 procent) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Terugloop Groningengas
Nederland leverde het afgelopen halfjaar 94 procent meer hoogcalorisch gas (H-gas) aan het buitenland dan in de eerste helft van 2022. Dit komt geheel op het conto van Duitsland. Dat heeft het gas nodig ter vervanging van de weggevallen import uit Rusland. De H-gas uitvoer naar België en het Verenigd Koninkrijk daalde juist sterk. In de eerste 6 maanden van 2023 maakte gas uit het Groningenveld nog maar 4 procent uit van alle aardgas dat door het GTS-net stroomde tegen 12 procent een jaar eerder. Om de sluiting van het Groningenveld te ondersteunen, werkt Gasunie aan de bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek die buitenlands gas kan omzetten naar gas van ‘Groningen-kwaliteit’. Dankzij nieuwe afspraken met de hoofdaannemer is de verwachting dat deze fabriek in oktober operationeel wordt.
Klimaatplan
Gasunie publiceert vandaag ook haar Klimaatplan. Dit document biedt een overzicht van alle door het bedrijf in gang gezette acties om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Aan bod komen de vergroening van de financiering, het realiseren van CO2-reductie bij de gebruikers van de infrastructuur, de reductie van de eigen emissies en systeemintegratie. Met het Klimaatplan sluit Gasunie zich aan bij een groeiende groep staatsdeelnemingen die verantwoording afleggen over hun klimaatbeleid.
Halfjaarbericht online
Ons halfjaarbericht is online gepubliceerd op: Gasunie halfjaarrapport 2023.
Foto: Het Gasuniegebouw in Groningen op de achtergrond. Foto: Pixabay.com.