Dorpsraad heeft dorpsvisie 'Van, voor én door Zuidbroek' klaar
'Van, voor én door Zuidbroek'. Zo heet de dorpsvisie die Dorpsraad Zuidbroek, in samenwerking met inwoners (werkgroepen), heeft opgesteld. De ideeën en acties in deze dorpsvisie zijn 'houdbaar' tot 2028. De thema's zijn: groen, wonen, verenigingsleven, (verkeers)veiligheid, toerisme en recreatie en voorzieningen. Hieronder staan de speerpunten - in een notendop - weergegeven:
Groen
Meer aanplanting en beplanting bij en binnen het dorp. Landschapsbeheer Groningen is een goede 'meedenkpartner' voor vergroening van het dorp en zijn omgeving. De volgende suggesties kwamen vanuit de bevolking (initiatiefnemers moeten zelf met plannen en uitvoering komen):
Meer bomen langs de W.A. Scholtenweg en bij de passantenhaven. Hier zijn 60 gekapt en slechts 15 terug geplant; bos in de Tussenklappenpolder; uitbreiding bos in Uiterburen; nieuw park(achtig) gebied ten oosten van Van der Valk en rondom de Nieuweweg.
(Verkeers)veiligheid
De verkeersveiligheid verdient aandacht. In Zuidbroek heerst op verschillende plekken een gevoel van onveiligheid. Bepaalde straten en delen van Zuidbroek - denk aan Kerkstraat en Uiterburen - zijn volgens bewoners voor verbetering vatbaar. Het verloop van het verkeer - inclusief landbouw- en zwaar verkeer - in het dorp ligt voor een groot deel bij de gemeente. Dorpsraad Zuidbroek wil in gesprek met de verkeerskundige van de gemeente Midden-Groningen om te kijken welke aanpassingen mogelijk zijn op basis van wensen van bewoners.
Wonen (jongeren, starters en senioren)
Inwoners zien genoeg mogelijkheden om goed te kunnen wonen in Zuidbroek. Daarvoor moet volgens hen wel iets gebeuren. Denk aan het mogelijk maken van doorstroming; koppelen van functies bij nieuwbouw (wonen en voorzieningen bij elkaar) en behoud én verbeteren van de basisvoorzieningen. Denk dan het openbaar vervoer, supermarkt en zorg.
Jongeren wonen graag in Zuidbroek. Ze maken zich wel zorgen: Is er straks wel een plek om te kunnen wonen? De gemeente en Woonstichting Groninger Huis zijn belangrijke gesprekspartners over het toekomstbestendig maken van Zuidbroek als woondorp. Wooninitiatieven moeten worden gestimuleerd. Er moeten meer bouwkavels komen. Goede zorg dichtbij huis is ook gewenst. Dat kan op verschillende manieren zijn: Van noaberhulp tot professionele zorg.
Verenigingsleven
Verenigingen en stichtingen moeten samenwerken. Binnen Zuidbroek is de wens voor terugkerende overleggen tussen de verenigingen en stichtingen.
Waarover? Welke ontwikkelingen zijn er, hoe kunnen verenigingen en stichtingen elkaar helpen en hoe kunnen nieuwe plannen worden opgepakt en uitgevoerd.Het ontwikkelen van een sport- en cultuurcomplex is een wens die er is onder de inwoners.
Voorzieningen
Jeugdsoos Place2be (de locatie is beschikbaar) moet weer worden geopend. Daarvoor met een plan worden geschreven en uitgewerkt. De jeugd wil hieraan meewerken. Dit gebeurt al. Enkele volwassenen - vanuit onder meer verenigingen - helpen mee.
De dorpsraad is in gesprek met de gemeente over lokaal vervoersmogelijkheden, wens voor ontwikkeling van het (snel)fietspad richting Sappemeer en ontwikkelingen van de huidige dorpsaccommodatie (Dorpscentrum De Broeckhof) en toekomstige dorpsaccommodatie(s).
Toerisme en recreatie (inclusief passantenhaven)
Toerisme is voor de toerist. Recreatie voor inwoners én toeristen. De dorpsraad ziet recreatie als belangrijke schakel voor de leefbaarheid van het dorp. Dat blijft aantrekkelijk, voor de Broeksters en anderen. Zuidbroek moet 'in de etalage worden gezet'. Bijvoorbeeld via een eigen website of digitale informatieborden bij de entrees van het dorp. De passantenhaven wordt gezien als een blikvanger en verdient een toekomstbestendig onderhoudsplan.
Meer weten?
Klik HIER en lees de (concept) dorpsvisie van Zuidbroek.