College M-Groningen beantwoordt rits aan 'Wunderline-vragen'
De eenmansfractie van BBB-LMG in Midden-Groningen heeft medio november een rits aan vragen gesteld aan het college van B en W over de Wunderline. Vanwege het grote aantal (gedetailleerde) vragen heeft het tot vorige week geduurd voordat burgemeester en wethouders (B en W) met de beantwoording kwamen. De Wunderline wordt een snellere treinverbinding Groningen - Bremen.
De treinen rijden dan geen 100, maar 130 kilometer per uur.
Grote zorgen
De BBB-LMG-fractie stelt dat er grote zorgen zijn van omwonenden van dit spoortraject. Bewoners aan onder meer de Middenstraat (Sappemeer), Poeltjeslaan in Zuidbroek en Brahmslaan (Hoogezand) hebben, aldus BBB-LMG, grote zorgen geuit over de gevolgen van het project.
Toename trillingen
Dat zijn de toename van trillingen, potentiële schade aan woningen, die moeilijk of niet te onderscheiden is van schade door gas- en zoutwinning, grote stijging in volume en frequentie goederenvervoer en de gevolgen voor de leefomgeving.
Gaswinning
"Deze zorgen worden versterkt door de bestaande schadeproblematiek door gaswinning in de regio, die nog steeds gaande is", aldus BBB-LMG. Het college zegt de zorgen van de omwonenden van de spoorlijn te begrijpen. "Wij hebben hier oog en oor voor. Wij hebben de belangen van onze inwoners in de overleggen met provincie en ProRail vooropgesteld en blijven dat doen in het kader van dit project en andere ontwikkelingen op het spoor", schrijft het college in de beantwoording.
Waarom is gekozen voor snelheidsverhoging op dit traject, ondanks de kwetsbaarheid van de regio?
Antwoord college: "De snelheidsverhoging wordt gerealiseerd vanuit het oogpunt van het verkorten van reistijden. De keuze om op het traject waar de meeste huizen staan de snelheid te verhogen is niet zomaar gemaakt. De basis van de dienstregeling wordt gevormd door een aantal elementen, namelijk de dienstregeling rondom Groningen en de dienstregeling in Duitsland. Een ander belangrijk gegeven voor de dienstregeling is de beschikbaarheid van de Friesenbrücke in Duitsland."
"Deze is 20 minuten per uur beschikbaar voor het treinverkeer. Dat betekent dat in die 20 minuten de trein de brug zowel heen - vanuit Groningen naar Leer - als terug - vanuit Leer naar Groningen - moet passeren. Op basis van die uitgangspunten is gekeken naar de trajecten waar de sneltrein tijdswinst zou kunnen halen. Om die tijdswinst te halen was het noodzakelijk om te kijken naar een verhoging van de snelheid ten westen van Zuidbroek, omdat na Zuidbroek enkelspoor ligt. Een snelheidsverhoging op enkelspoor zou betekenen dat de trein weliswaar eerder arriveert in Scheemda, maar daar moet wachten op de tegentrein en daarmee zou de snelheidsverhoging teniet worden gedaan. Daarom is gezocht om ten westen van Zuidbroek een snelheidsverhoging door te voeren waarbij de verhoging van de snelheid tussen Hoogezand en Zuidbroek het meest kosteneffectief kon worden uitgevoerd. De slappe ondergrond tussen Foxhol en Groningen speelt hierbij een belangrijke rol."
Meer vragen en antwoorden
Klik HIER en lees alle vragen van BBB-LMG over dit onderwerp en de beantwoording van het college van Midden-Groningen.
Eerder bericht: Spoorlijn Groningen - Bad Nieuweschans wordt Wunderline klaar gemaakt