Windpark N33: Bij lagere windsnelheden nog wel laagfrequente geluiden
Het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen zal de exploitanten van Windpark N33 (RWE en Eurus Energy) dringend verzoeken om ook hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving te nemen en daarom het windpark in de nachtelijke uren stil te zetten. Dit gebeurt naar aanleiding van de motie over de handhaving van Windpark N33 die de gemeenteraad op 29 april vaststelde.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn schrijft in de meest recente raadsbrief (van 18 mei):
Overlast
"De gemeenten hebben dagelijks metingen laten uitvoeren om te beoordelen of de getroffen maatregelen ook daadwerkelijk het gewenste resultaat hebben. Geconstateerd is dat er sprake blijkt te zijn van een verbetering. Uit de recente metingen, die de afgelopen week hebben plaatsgevonden, blijkt echter dat er bij lagere windsnelheden nog wel laagfrequente geluiden en daarmee situaties van overlast ontstaan. Ondanks de verbetering blijven er klachten, al is er wel sprake van een afname. Ook de overlast die overblijft is niet aanvaardbaar. Wij waarderen de opstelling van de exploitanten om in elk geval de overlast in nachtelijke uren te reduceren, maar dit is niet voldoende. We begrijpen en ondersteunen de oproep in de motie om het park in de nachtelijke uren stil te zetten ten volle. Wij zullen de exploitanten dan ook dringend verzoeken om ook hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving te nemen en hiertoe over te gaan. In de tussentijd kan worden gewerkt aan een structurele oplossing."
Omwonenden
Hoogendoorn schrijft de raad dat ook bij het 'normale' windmolengeluid, zonder de extra laagfrequente tonen, er nog overlast kan worden ervaren. Met name ook omdat de normen uitgaan van een gemiddelde. "Omdat de geluidsbelasting binnen de norm blijft, kunnen we hierop niet handhaven. De minister is van mening dat de norm, waarbij 9 procent van de omwonenden hinder kan ondervinden, voldoende bescherming biedt. Hij baseert zich daarbij op rapportage van RIVM.
Knipperende witte obstakelverlichting
"De gemeenteraad wil, via de aangenomen motie, dat er handhavend wordt opgetreden tegen de knipperende witte obstakelverlichting. Die is, aldus de raad, in strijd met de vergunningsvoorwaarden, lees inpassingsplan, waardoor de windturbines stilgezet moeten worden omdat deze zonder permanent brandende verlichting niet in bedrijf mogen zijn.
Last onder dwangsom
"Wij hebben de exploitanten aangeschreven de verlichting binnen de termijn van 6 weken uit te zetten, dan wel vastbrandend te maken. Deze termijn loopt af op 28 mei. Wordt hier niet aan voldaan, dan zullen wij direct daarna overgaan tot het starten van de procedure tot het opleggen van een last onder dwangsom. De indiener van het handhavingsverzoek heeft inmiddels tegen ons besluit een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank ingediend, waarbij wordt verzocht het windpark stil te leggen. Het rijk werkt aan een aanpassing van het inpassingsplan. Dit zou kunnen betekenen dat op het moment dat het inpassingsplan ter visie wordt gelegd, er zicht is op legalisering, waardoor het handhavingstraject kan worden doorkruist."
Wetgeving
De turbines veroorzaken naast de gebruikelijke geluiden die bij de turbines horen, ook laagfrequent geluid. Juist dit laagfrequent geluid (brom) veroorzaakt de ervaren overlast. "Wij worden wat handhaving betreft gehinderd door wetgeving. In de geluidsnormen wordt geen rekening gehouden met specifiek laagfrequent geluid, waardoor van een overschrijding van de norm geen sprake is. De exploitanten onderkennen desondanks het probleem en hebben in de periode van 22.00 tot 07.00 uur het vermogen van de turbines aangepast, waardoor in deze periode de extra overlast van het laagfrequente geluid wordt gereduceerd. Deze aanpassing is voor het gehele park operationeel vanaf 3 mei. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een structurele oplossing."
Eerder bericht: Windpark N33: 's Nachts minder hinder van laagfrequente bromtonen'