Windpark N33: ''s Nachts minder hinder van laagfrequente bromtonen'
De omgeving van Windpark N33 - boven Meeden en bij Zuidbroek - ondervindt tussen 22.00 en 07.00 uur minder hinder van de laagfrequente bromtonen. De exploitanten RWE en Eurus Energy hebben op verzoek van de gemeente Midden-Groningen maatregelen getroffen aan de turbines om dit geluid te verminderen. Dit schrijft het college van Midden-Groningen in een brief aan de gemeenteraad.
"Tegelijkertijd wordt aan een structurele oplossing gewerkt. Inmiddels zijn de aanpassingen van de turbines in de nachtperiode getroffen. Wij voeren metingen uit om te onderzoeken of inderdaad de getroffen maatregelen het gewenste resultaat hebben. De eerste metingen tonen aan dat de maatregelen effect hebben gehad en leiden tot een aanmerkelijke reductie van het laagfrequente geluid. Mochten de laagfrequente tonen blijven, c.q. opnieuw optreden en voor niet aanvaardbare overlast zorgen, dan spreken wij de exploitanten daarop aan en zullen we aandringen op verdergaande maatregelen", aldus het college.
Motie
Oppositiepartij Gemeentebelangen diende in de raadsvergadering van 29 april een motie in over de handhaving van Windpark N33. Die werd door vrijwel alle partijen - alleen Leefbaar Midden-Groningen niet - ondersteund.
Wit knipperende obstakelverlichting
Fractievoorzitter Markus Ploeger van Gemeentebelangen benadrukte tijdens die vergadering dat de wit knipperende obstakelverlichting op de turbines in strijd is met het inpassingsplan. De vele klachten van aanwonenden over laagfrequent geluid zouden volgens Ploeger al aanleiding moeten zijn om de windmolens stil te zetten.
Instrument
Ploeger: "Er is een instrument om nu te handhaven en het gemeentebestuur in een positie te brengen hieraan invulling te geven en maatregelen te nemen die met name gericht zijn op voldoende nachtrust voor aanwonenden."
Handhaven zit er volgens het college nog niet in
"Op dit moment kunnen wij niet tot handhaving overgaan. De geluidsbelasting blijft, ondanks de productie van laagfrequente tonen, binnen de geldende normen. Laagfrequent geluid is niet afzonderlijk in de normering opgenomen. Wel doen wij alles wat in ons vermogen ligt om de overlast te verminderen. Hier zijn wij mee bezig."
In de steek
Gedupeerden voelen zich door de lokale overheid in de steek gelaten nu die alleen maar met de mond de zorg uitspreekt en van daadkracht nog geen sprake is, vindt Gemeentebelangen. Het college kan zich voorstellen dat degenen die overlast van het windpark hebben hiermee grote problemen hebben.
Niet beoordelen
"Wij kunnen niet beoordelen of men zich in de steek gelaten voelt. Wij zijn wel handhavend orgaan, maar kunnen op dit moment niet meer dan de ontwikkelaars bewegen maatregelen en hun verantwoordelijkheid te nemen."
Indringend
Daarover is de gemeente, zoals ze het zelf uitdrukt, al lange tijd indringend in gesprek met de exploitanten. "Wij zijn blij dat deze nu ook begrijpen dat de overlast door het laagfrequente geluid niet aanvaardbaar is en daarom hebben besloten om de nachtelijke uren de turbines aan te passen. Wij blijven zo veel mogelijk druk zetten om de overlast te beperken. Tegelijkertijd blijven wij de geluidsituatie monitoren. We houden de vinger aan de pols. Overigens bemerken wij in de gesprekken met bewoners ook begrip voor onze positie."
Eerder bericht: Raad Midden-Groningen: Molens Windpark N33 's nachts stilzetten (30 april 2021)