Platform Tegenwind N33: Het is tijd voor een volledige time out
Stichting Platform Tegenwind N33 is niet verbaasd dat burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde niet wil bemiddelen in het conflict tussen voor- en tegenstanders van Windpark N33 ten noorden van Meeden en op Veendams grondgebied. "Het is helemaal in de lijn met de houding die iedere overheid tot nu toe heeft laten zien", zegt Lies Zondag, woordvoerder van Stichting Platform Tegenwind N33.
"Wij zijn niet verantwoordelijk. Het is niet onze schuld. Gaat u maar naar de minister van Economische Zaken, van Infrastructuur en Milieu, naar de provincie Groningen, naar de Tweede Kamer, naar de Ombudsman, naar de rechter, naar de EU. Enfin, vult u het rijtje nog maar verder aan. Van het kastje naar de muur en weer terug. Ondertussen gaat de zaak gewoon door, want 'Rijk en gemeenten stellen zich in het proces formeel op'. Zo'n benadering zal nooit leiden tot een oplossing", zegt Zondag (links op de foto aan het woord).
Bemiddelaar
Energiereus RWE, heeft als een van de initiatiefnemers van het windpark, Menterwolde gevraagd op te treden als bemiddelaar. Volgens Stichting Platform Tegenwind N33 is er maar één manier om de angel uit het conflict te halen. "Dat is een volledige time out", zegt Lies Zondag.
Tijd winnen
De tijd die zo gewonnen wordt moet volgens haar voor een aantal dingen gebruikt worden. Zondag somt ze op: "Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de besluitvorming rondom de besluitvorming ten aanzien van Windpark N33. Alle betrokkenen moeten volledige openheid van zaken geven. Het recht van mensen om hun woonomgeving te beschermen tegen de negatieve gevolgen van windturbines moet erkend worden. De doelstelling om duurzame energie te produceren hoeft hier niet onder te leiden. Het middel om dat te doen, moet vrij bespreekbaar worden. Alternatieven, in dit geval het innovatieve zonnepark Meeden, moeten een gelijkwaardige kans krijgen in de besluitvorming. Alleen op deze manier zien wij de rust terugkeren."
Waarom?
Zondag vraagt zich af waarom mensen op landerijen in Meeden, Scheemda en Veendam zo'n 100 conservenblikken neerleggen waar ijzeren pinnen uitsteken. "Zijn de blokken beton in de landerijen een daad van agressie? Of moeten we spreken van een daad van (uiterste) wanhoop en een regelrecht gevolg van het jarenlang, stelselmatig negeren van oprechte verontwaardiging en betrokkenheid van de burgers? De vraag stellen is hem beantwoorden: het is vreselijk mis gegaan bij de besluitvorming. Zo erg dat het mensen heeft aangezet tot een verwerpelijke vorm van verzet, verwerpelijk maar ook onvermijdelijk."
Onvermijdelijk
Waarom onvermijdelijk? Zondag: "Omdat de overheid haar verantwoordelijkheid niet wilde nemen. Omdat de overheid niet oprecht wilde luisteren naar de argumenten van de tegenstanders. Omdat redelijkheid geen rol mocht spelen in de beslissing om een heel gebied vol te stampen met windturbines. En dan vinden buitenstaanders het verwerpelijk dat de gloeiend hete aardappel, die bij de burger door de strot geduwd werd, nu wordt uitgekotst en op het bord van één van de veroorzakers terecht komt?"
Geen chaos
Lies Zondag heeft nog een advies voor de overheid: "Geen chaos proberen te managen of doen aan damage control, maar terug naar de oorzaak voor een echte duurzame oplossing."