Ministerie Economische Zaken: Partijen Windpark N33 willen verder praten
Bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven willen betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling rond het Windpark N33. Dit blijkt uit een verkenning die gebiedscoördinator Emme Groot de afgelopen maanden heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dit zegt Jeroen Beekman, woordvoerder van minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Beekman: "Onderwerp van gesprek was hoe bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties geïnformeerd en betrokken willen worden bij de invulling van de communicatie over het windpark en in hoeverre de opbrengsten van het windpark ten goede kunnen komen aan het gebied. De verkenning ging niet over de keuze van plaatsing, hoeveelheid en soort windmolens."
Boosheid
Beekman: "Uit de gesprekken blijkt dat er boosheid en verontwaardiging is over de komst van het windpark en op welke manier de besluitvorming tot nu toe is verlopen. Ook is er zorg om de sociale samenhang in de gemeenschap als gevolg van de komst van het windpark. Tegelijkertijd is er een groot verantwoordelijkheidsgevoel om bij te dragen aan een oplossing en mee te praten over de verdere ontwikkeling rond het windpark."
Niet gesproken
Storm Meeden en Tegenwind N33 hebben de afgelopen maanden niet met Groot gesproken. Beide actiegroepen zijn tegen de komst van het windpark en maakten daarom geen afspraak met de gebiedscoördinator om te praten over het vervolgtraject.
Emme Groot, gebiedscoördinator: "De komende tijd nodig ik inwoners, overheden, initiatiefnemers en andere betrokkenen uit om samen het vervolggesprek aan te gaan en te komen tot concrete afspraken. Over de wijze waarop de opbrengsten van het windpark ten goede kunnen komen aan het gebied, de nadelige effecten kunnen worden verminderd en op welke manier de omgeving beter betrokken kan worden. Ik verwacht dat een merendeel van de mensen en organisaties die ik heb gesproken gehoor geeft aan die oproep."
Minister Henk Kamp van Economische Zaken: "In de overgang naar duurzame energie speelt windenergie een belangrijke rol. Ik realiseer mij dat van de omwonenden die het betreft veel begrip wordt gevraagd voor de bouw van dit nieuwe windmolenpark. Ik waardeer dat betrokkenen actief willen meepraten over de verdere ontwikkeling rond het windpark. We moeten samen de schouders eronder zetten om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst energie heeft."
Vervolggesprek
Beekman: "Er zijn verschillende onderwerpen aangedragen voor het vervolggesprek. Zo wordt om aandacht gevraagd voor de sociale cohesie binnen en tussen dorpen en het bieden van een lange termijn perspectief op de ruimtelijke inrichting. Uit de verkenning blijkt daarnaast dat er behoefte is aan meer en persoonlijker informatievoorziening over de komst van het windpark. De communicatie zal daarom geïntensiveerd worden. Hierbij wordt gedacht aan het organiseren van inloopspreekuren en keukentafelgesprekken."
Ambitie
"Het is de ambitie om in het voorjaar met alle betrokkenen een concreet plan van aanpak vast te stellen. In oktober vorig jaar is de voorkeurslocatie voor het windpark N33 vastgesteld. Het park komt in Veendam, Menterwolde en Oldambt te liggen. Het gaat om een windpark van ongeveer 120 megawatt, verdeeld over 35 molens. Het ontwerp inpassingsplan, het milieu onderzoek en de ontwerpvergunningen komen na de zomer ter inzage. Iedereen kan hierover een mening geven via het indienen van een zienswijze", besluit Beekman.