Ook lintje voor Brigit van Adrichem en Peter Molter in Kielzog in Hoogezand
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen reikte vandaag, in Theater Kielzog in Hoogezand, elfmaal een Koninklijke Onderscheiding uit. 3 van hen werden benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De rest kreeg het lintje dat hoort bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat was er ook voor Brigit van Adrichem (Noordbroek) en Peter Molter (Borgercompagnie).
Hoogendoorn over de inwoonster van Noordbroek: "Ze zet zich vanaf 1993 actief in als vrijwilliger. Bij volleybalvereniging Zuvoc had ze verschillende functies. Ze was voorzitter en is inmiddels algemeen bestuurslid. Daarnaast heeft ze de jeugdtak van de vereniging opgebouwd waar zij als trainer en scheidsrechter nog wekelijks enkele uren maakt."
En ook: "Bij Stichting Jeugdactiviteiten Noordbroek, een organisatie die jaarlijks voor de kinderen van Noordbroek een week aan activiteiten organiseert, is ze voorzitter. Sinds 2005 begeleidt ze ook op structurele basis kwetsbare personen op individueel niveau. Dit betreft wisselend familieleden, buurtgenoten, leerlingen van school, maar ook 'wildvreemden."
1993 - heden: Bestuurslid Zuvoc. 2000 - heden: Bestuurslid/voorzitter Stichting Jeugdactiviteiten Noordbroek. 2005 - heden: Ondersteuner van hulpbehoevende familieleden, vrienden en dorpsgenoten. 2006 - heden: Vrijwilliger Ondernemersvereniging Noordbroek.
Peter Molter
Hoogendoorn richtte ook het woord tot Peter Molter: "Hij zet zich vanaf 2003 actief in als vrijwilliger bij Stichting MMC, Met Meer Cultuur. Door een breed scala aan cursussen en activiteiten aan te bieden, door te participeren binnen verschillende besturen en organisaties heeft hij de afgelopen 20 jaar de regio op cultureel vlak een stuk interessanter gemaakt. Molter doet vanuit een intrinsieke drijfveer al het mogelijke om voor iedereen behulpzaam te zijn en kansen te bieden aan diegenen die deze niet vanzelfsprekend krijgen. Hij doet dit altijd vanuit een non-profit insteek en met een warme glimlach."
2003 - heden: Medeoprichter en penningmeester van Stichting Met Meer Cultuur in Borgercompagnie.
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Deze onderscheiding had de burgemeester voor Jan Bos uit Hoogezand, Vira Zwaneveld - Lutsenko uit Sappemeer (zit in het buitenland en werd telefonisch op de hoogte gesteld) en An de Vries - Bots uit Hoogezand.
Hoogendoorn: "Bos zet zich al 40 jaar, sinds 1973, in voor de Regiokrant. Hij is als enige schrijvende journalist het hart en het geweten van de Regiokrant. Zijn inzet voor deze krant overschrijdt vele malen wat van gewone journalisten mag worden verwacht. Hij weet op zeer begrijpelijke toon en taal alle mensen van Midden-Groningen te bereiken en de krant te vullen met voor elk wat wils. En dat is in een zo diverse samenleving als die van Midden-Groningen een hele prestatie. Ook zet hij zich al 17 jaar vrijwillig in voor de volkstuinvereniging in Hoogezand-Sappemeer. Hij begon als secretaris en een paar jaar later werd hij voorzitter."
Hoogendoorn: "Zwaneveld is sinds 1997 actief als vrijwilliger. Van 1997 tot 2009 voor stichting Help Children in Oekraïne, waar ze ook lid van het bestuur was. Van 2010 tot 2014 zette zij zich in voor Slavisch cultureel Huis Druzhba. Naast het beheren van de financiën was ze ook de motor achter geldinzamelingsacties behoeve van goede doelen en het coördineren en realiseren van culturele evenementen. Sinds 2014 is ze voorzitter bij Stichting Oekraïners in Nederland. Ze heeft een reeks activiteiten aangestuurd die een onmisbare rol spelen in het versterken van de banden tussen Oekraïners in Nederland. Ook coördineert ze grootschalige humanitaire hulp naar Oekraïne. Ze is ook nog verantwoordelijk voor beheer van 11 Oekraïense scholen en 4 kerken in Nederland."
Hoogendoorn: "De Vries is sinds 1985 uit haar betaalde functie actief als zelfstandig apotheker. Een van haar speerpunten was de medicijnbewaking, niet alleen binnen de eerste-lijn, maar ook in de overdracht van tweede-naar eerste-lijn. Met name essentieel omdat steeds beter bekend werd en wordt hoe enzymsystemen medicijnen verwerken en daarbij op elkaar inwerken. In deze ingewikkelde materie heeft zij een sturende rol gepeeld. Ook bij de invoering van en de transitie naar de nieuwe antistollingsmiddelen liep zij voorop met name ten aanzien van de bijscholing van apotheekmedewerkers in de bredere context die zij initieerde. De liaisonfunctie eerst-tweede-lijn die zij vervulde heeft een grote bijdrage betekend voor de medicatieveiligheid voor patiënten."
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Deze onderscheiding werd ook uitgereikt aan Geertje Douma - Noordman (Sappemeer), Bé van der Tuuk en Berend de Jonge (Hoogezand), Klaas de Vries (Westerbroek) en Jannes Ramaker en Gea Ramaker - Hulshof (Sappemeer). Klik HIER en lees meer over de gedecoreerden.
Klik op onderstaande foto's en bekijk de vergrotingen.
Foto's: Venema Media.