

Ook blauwtong opgedoken in Drenthe, Groningen nog 'vrij'

Blauwtong is nu ook vastgesteld in de provincie Drenthe: Beilen, Havelte en Wapse. Dit meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) gisteren. Die houdt het aantal meldingen per woonplaats dagelijks bij op een kaart. Daarop staan nog geen stipjes in de provincies Groningen en Limburg. Deze virusziekte dook begin september voor het eerst sinds lange tijd op in Nederland.
Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. Dit schrijft NWVA op haar site. "Meld het bij uw eigen dierenarts als u vermoedt dat uw dieren deze ziekte hebben. Dit is verplicht."
Knutten
De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.
Hoe kan ik blauwtong bij dieren herkennen?
Alleen bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Andere symptomen van blauwtong zijn: hoge koorts, veel speeksel aanmaken, kwijlen, zwelling van de kop, ook van tong en lippen, pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven, niet meer eten, veel liggen, kreupel lopen en met een bolle rug staan om de pijn in de poten te verlichten.
Verspreiden
Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren, zoals runderen en geiten verlopen vaak met minder ernstige verschijnselen. Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het virus blijft ook langer in het bloed. Daardoor is er meer risico dat runderen het virus verspreiden.
September
Blauwtong kwam in ons land voor het eerst voor in 2006. 2 jaar later was deze dierenziekte verdwenen uit Nederland. De eerste meldingen dit jaar van besmettingen met blauwtong kwamen in september uit Wijdemeren in Noord-Holland en Stichtse Vecht in Utrecht.
Meer weten?
Klik HIER en bekijk in welke plaatsen blauwtong is vastgesteld.
Foto: Pixabay.com.