Nieuwe kap en roeden geplaatst op molen De Noordstar in Noordbroek
De nieuwe kap en roeden (wieken) van de in 1849 gebouwde koren- en pelmolen De Noordstar in Noordbroek zijn vandaag geplaatst. Molenaar Taeke Overdijk verwacht dat zijn molen door deze vervanging weer 40 jaar 'meekan'. De 8.600 kilo wegende kap was binnen 10 minuten op zijn plek gehesen. De 2 roeden zijn door Remmers Transport uit Muntendam uit Adorp gehaald en naar Noordbroek vervoerd.
De roeden wegen 900 kilo per stuk.
Dwarslatten
"De dwarslatten van de wieken worden er de komende weken opgedaan. Verder moeten we de boel rondom de molen opruimen", zegt Overdijk.
Spic en span
De molen en zijn omgeving moeten vrijdag 13 september spic en span zijn. Die middag heropent prinses Beatrix (alleen voor genodigden) De Noordstar. Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van molens in ons land.
Voorhoogtepunt
"Dit is het voorhoogtepunt voor 13 september", zegt Reint Huizenga. Hij is voorzitter van Molenstichting Midden- en Oost- Groningen (MsMOG). Deze stichting heeft 12 molens in haar beheer. De Noordstar is er eentje van.
Harma Boer
Het is voor het eerst dat de beschermvrouwe een van zijn molens bezoekt. Huizenga: "Ons bestuurslid Tjip Douwstra nam in 2023 afscheid. Toen werd gevraagd wie De Noordstar in 2024 zou heropenen." De burgemeester van Midden-Groningen en weervrouw Harma Boer werden genoemd als mogelijke kandidaten.
Goede brief
"Ik kwam met de naam van Beatrix." De voorzitter nam contact op met De Hollandsche molen. "Die wilde me niet helpen, maar adviseerde me een goede brief te sturen naar Beatrix. Dat deed ik in december. In januari werd ik gebeld door de privésecretaresse van de prinses dat ze heel graag naar Noordbroek wilde komen om daar de heropening te doen. Ik mocht hier met niemand over praten. Er zat een embargo op. Ik heb gezegd dat ik de overige bestuursleden wel zou informeren. We hebben het heel lang geheim moeten houden."
Prijs
Terug naar de restauratie. Die heeft al met al 270.000 euro gekost. Overdijk: "We hebben de VriendenLoterij Molenprijs 2022 gewonnen. Dat was 75.000 euro. Via subsidies en fondsen hebben we het geld binnengehaald. De dakbedekking op de kap was af. We hadden lekkage in de molen. De laatste keer dat er restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd was 1990."
50 enthousiaste vrijwilligers
Huizinga zegt dat zijn stichting 50 enthousiaste vrijwilligers telt. Dat zijn molenaars. gidsen, vrienden en bestuursleden. "Onze 12 molens zijn in goede staat. Daar zorgen we met z'n allen voor."
Doelstelling
Molenstichting MsMOG wil haar doelstelling voor het behoud van haar molens als cultureel erfgoed onder de aandacht blijven brengen en is zeer verheugd dat deze grote restauratie gerealiseerd is, zodat de molen weer kan draaien.