

M-Groningen wil (nog) meer samenwerken met inwoners

De gemeente Midden-Groningen wil (nog) meer denken en werken vanuit de wensen en ideeën van inwoners zelf en alles wat in een gebied speelt in samenhang oppakken. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad (onbekend) geld(bedrag) beschikbaar te stellen om de komende 4 jaar extra stappen te zetten om de samenwerking met de samenleving te verstevigen.
Dat heet gebiedsgericht werken. En betekent dat de gemeente samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werkt aan wat er leeft en speelt in een buurt, wijk of dorp.
Dorps- en wijkplannen
Plannen en beleid die daaruit ontstaan sluiten volgens de gemeente daardoor nog beter aan bij wat inwoners willen en nodig hebben. De dorps- en wijkplannen die nu in onder meer Noordbroek, Zuidbroek en Harkstede worden gemaakt, zijn daar een voorbeeld van.
Dé toekomst van de gemeente
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn noemt het dé toekomst voor de gemeente: "Door de herindeling is ons werkgebied groter geworden. Er is meer afstand gekomen tussen de gemeente en de inwoner. Met gebiedsgericht werken verkleinen we die afstand en maken we verbinding op verschillende niveaus in iemands eigen leefomgeving."
Veranderingen
In het programmaplan 'Gebiedsgericht werken' staat wat de gemeente Midden-Groningen daarvoor tussen 2023 en 2027 gaat doen. In het gemeentehuis in Hoogezand wordt gewerkt aan deze andere manier van werken om de inwoners meer te betrekken bij veranderingen in hun eigen omgeving.
Initiatieven
"Wanneer bewoners initiatieven hebben of gemeentelijk werk willen overnemen, is daar ruimte voor. Er wordt ook gewerkt aan een visie over hoe de gemeente beter samen kan werken met inwoners bij het maken van beleid en projecten (participatievisie)."
Betrokkenheid
Het gaat over vroegtijdige betrokkenheid van belanghebbenden, transparantie en openheid in communicatie, diversiteit in aanpak en aandacht voor inclusie. En de verschillende niveaus van participatie en samenwerken: meeweten, -denken, -doen en -beslissen. "We vinden die samenwerking belangrijk omdat inwoners meer zeggenschap krijgen over hun eigen leefomgeving. Hierdoor ontstaat meer betrokkenheid en we versterken het vertrouwen in de lokale democratie."