Geldwervingsactie van start voor Schnitgerorgel in Noordbroek
Komende zaterdag (vanaf 15.30 uur) wordt in de kerk van Noordbroek (Noordersingel) de geldwervingsactie gestart om het Schnitgerorgel in deze kerk zijn oude klankkroon terug te geven. Ergens na 1850 verdwenen 3 registers uit het Rugpositief - Octaaf 2’, Sesquialter, Scherp - die de klankkroon van het orgel vormen. In 1955 werden ze zo goed en zo kwaad gereconstrueerd.
Maar anno nu vallen ze letterlijk en figuurlijk uit de toon en sluiten niet goed aan op het hoofdwerkplenum.
Sprekers en muziek
Tijdens de feestelijke en gratis toegankelijke middag (aanmelden kan door een e-mail te sturen naar orgelprojectnoordbroek@ziggo.nl) spreken onder anderen burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen en gedeputeerde van Groningen Henk Emmens. De bezoekers worden ook getrakteerd op muziek.
Gewelfsschilderingen
De kerk gaat binnenkort dicht voor een restauratie van de gewelfschilderingen. De her-ingebruikname van het kerkgebouw zal ergens volgend jaar zijn. Dat is dan ook het moment om het gereconstrueerde orgel aan het publiek te presenteren.
Arp Schnitgerorgel Noordbroek
Het 24-stemmige orgel is in 1696 gebouwd door Arp Schnitger en had aanvankelijk 2 klavieren met pedaal. In 1768 verving Albertus Hinsz het verkorte octaaf door een volledig groot octaaf en breidde het aantal registers uit. Heinrich Freijtag voerde vanaf 1806 een ingrijpende verbouwing uit, waarbij de aanblik van het orgel drastisch gewijzigd werd. Hij voegde pedaaltorens toe en vernieuwde het frontpijpwerk. In deze periode werd ook het orgelbalkon gemaakt en de draperieën op de wand achter het orgel. In 1855 voerde Petrus van Oeckelen werkzaamheden uit. Hij bracht wijzigingen aan in de registers en bracht een pedaalkoppel aan. De laatste grote restauratie werd in 2014 verricht door Mense Ruiter orgelmakers. Het orgel heeft 24 stemmen, verdeeld over hoofdwerk 10, rugwerk 7, en pedaal 7 stemmen. (Bron: www.kerk-noordbroek.nl)