

'Windpark Schildwolde - Noordbroek groter dan gedacht'

Akkerbouwer Dolf Vink uit Schildwolde is een van de grondbezitters waarmee Pure Energie zaken wil doen om grond te kopen voor een groot windmolenpark tussen Schildwolde en Noordbroek. Vink riep collega's al op om geen zaken te doen met dit bedrijf. Hij sprak met het bedrijf en doet hierover op Facebook verslag. Eerder vertelde Vink dat het zou gaan om een windpark van 15 tot 20 molens.
De windmolens zouden groter zijn dan die van Windpark N33 bij Meeden. De tiphoogte daar is 200 meter.
Veel groter
"Het plan dat ik nu ter inzage heb gekregen, het gebied waar gezocht wordt, is nog veel groter dan het oorspronkelijke plan. En komt nog veel dichter bij Schildwolde en Hellum dan het plan dat ik eerder gezien had. In het kort, zoeken ze ruimte voor 25 windmolens, met een tiphoogte van 250 meter."
Aanvliegroute
Dolf Vink heeft de vertegenwoordiger van Pure Energie erop gewezen dat Schildwolde/Noordbroek onder de aanvliegroute op vliegveld Eelde zit. "Daar bleek hij niet van op de hoogte. Hij zou dat gaan uitzoeken. Natuurlijk hoop ik dat dit plan daarmee een stille dood sterft, maar zekerheid geeft dat allerminst."
Gemeente
Pure Energie heeft de goedkeuring van de gemeente Midden-Groningen nodig om het windmolenpark te realiseren. "Op mijn vraag of er over dit plan al contact met de gemeente Midden- Groningen was geweest, was het antwoord ontkennend. De gemeente weet dus officieel nog van niets. Niet meer dan dat wat erover in de pers en op sociale media circuleert. Weer die rare geheimzinnigheid voor een bedrijf dat zegt zoveel mogelijk mensen bij hun plannen te willen betrekken."
Tegenstand
Vink verwacht dat de gemeente niet wil meewerken. Ook al omdat de gemeenteraad geen tweede windpark wil in de gemeente. "Misschien is die tegenstand zelfs wel unaniem. De gemeenteraad heeft unaniem voor een motie gestemd om handhavend op te treden tegen de molens in Meeden en deze, als sanctie op een overtreding, 's nachts stil te zetten."
Provincie
Een groter gevaar is volgens hem de positie van de provincie Groningen. Het college van GS heeft een (belachelijk) hoog bod gedaan in het kader van de RES, de Regionale Energie Strategie. Om dit plan echter te laten slagen, zal Pure Energie echter een aanwijzingsbesluit moeten forceren, ook omdat in veel landelijke verkiezingsprogramma's, de groeiende weerstand tegen deze molens onderkend wordt.
Oppervlakte
Pure Energie zoekt nu, aldus Vink, medewerking van landbouwers. "Immers als ze voldoende oppervlakte ter beschikking hebben, kunnen ze met het hoge bod van de RES in de hand de politiek, zowel plaatselijk, provinciaal als landelijk, onder druk zetten om dit plan toch planologisch mogelijk te maken."
Postcodeloterij
Vink bespreekt dit onderwerp met collega's. "Bijna iedereen is tegen deze windmolens. Maar wat doe je als de buurman wel met zo'n projectontwikkelaar in zee gaat? Wel de overlast en de schade, maar geen inkomsten eruit? Eigenlijk werkt het net zoals de Postcodeloterij. Veel mensen kopen zo'n lot, ook als ze zich niet verdiepen waar het geld van hun lot aan besteed wordt. Als de prijs in jouw straat valt en de buurman kan een mooie cheque in ontvangst nemen en jij niet? Ik vermoed dat veel mensen om juist die reden aan deze loterij meedoen en niet om ideële redenen."