Zorgverzekeraar Menzis verhoogt maandpremie naar 156,25 euro
Menzis, de grootste zorgverzekeraar van de provincie Groningen, verhoogt de basispremie het komend jaar met 9,50 euro per maand. Daardoor komt de maandpremie op minimaal 156,25 euro. De verzekeraar zegt dat de verhoging beperkt is gebleven door 78 miljoen euro aan eigen geld in te zetten, "We realiseren ons goed dat de zorgpremie een flinke uitgave is en blijft voor onze verzekerden."
Dirk Jan Sloots van de Raad van Bestuur van Menzis: "De stijging van de premie blijft de komende jaren doorgaan. Dit komt onder meer door de groeiende vraag naar zorg en het aanbod van behandelmogelijkheden. Door het personeelstekort dreigt het gevaar dat mensen de zorg die ze nodig hebben niet meer (op tijd) krijgen, op wachtlijsten komen of dat we de toch al zo hardwerkende medewerkers in de zorg, overvragen. Dat is niet houdbaar en vraagt om politieke keuzes."
Samengewerkt
In een tijd waarin het personeelstekort en de kosten in de zorg blijven stijgen, wordt het belang van veranderingen in de zorg groter. In de regio Groningen wordt goed samengewerkt tussen zorgaanbieders, gemeenten en Menzis aan het betaalbaar en beschikbaar houden van de zorg. Verandering kost tijd en toch zijn er al mooie voorbeelden zichtbaar.
Zorgtoeslagen
Er worden 4.6 miljoen zorgtoeslagen toegekend in Nederland. Afhankelijk van het inkomen loopt de zorgtoeslag op tot 129,50 euro per maand. In dit geval betaalt de verzekerde in 2025 eerst 156,25 euro aan Menzis en krijgt dan 129,50 euro terug. Per saldo dus 26,75 euro aan zorgpremie.
Complex
Het is complex als eerst de overheid de zorgtoeslag overmaakt en vervolgens de verzekerde de hele zorgpremie overmaakt aan de zorgverzekeraar. Dat werkt betalingsachterstanden en bijbehorende ellende in de hand.
Verrekenen
Menzis stelt voor om de zorgverzekeraar de zorgtoeslag te laten verrekenen. In plaats van dat de overheid de zorgtoeslag op de rekening van de verzekerde stort, ontvangt de zorgverzekeraar de zorgtoeslag van de overheid en trekt dit bedrag direct af van de verschuldigde premie. Hierdoor betaalt de verzekerde een veel lager bedrag aan premie omdat de zorgtoeslag al is verrekend. Dit voorkomt ook dat de zorgtoeslag aan iets anders wordt uitgegeven. Door deze aanpak hoeft de verzekerde minder uit eigen zak te betalen voor de zorgverzekering en wordt ervoor gezorgd dat de zorgtoeslag precies wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is.
Administratieve lasten
Dit verlaagt, aldus Sloots, niet alleen administratieve lasten, maar draagt ook bij aan een transparanter en eenvoudiger systeem voor onze verzekerden en minder maatschappelijke kosten. "Minder administratieve handelingen betekenen minder kans op fouten en een efficiënter proces, wat uiteindelijk kostenbesparend werkt voor alle betrokken partijen."
Overheid
Sloots roept de overheid op om dit te verkennen. Het is veel effectiever dit in de basis op te pakken dan achteraf te repareren met ingrepen die leiden tot veel nevenschade zoals het verlagen van het eigen risico.
Foto: Pixabay.com.