

Zomertijd gaat in, klok wordt uur vooruit gezet, waarom gebeurt dit?

Dit weekend is het weer zover: de zomertijd gaat in. Om precies te zijn wordt de klok in de nacht van zaterdag op zondag om 02.00 uur een uur vooruit gezet. De zomertijd duurt tot zondag 26 oktober, wanneer de klok weer een uur wordt teruggezet. Waarom zomertijd? Zo blijft het 's avonds langer licht. En kan energie worden bespaard en optimaal gebruik worden gemaakt van het daglicht.
Niet iedereen vindt deze tijdsaanpassing leuk. Velen ervaren dit als hinderlijk. Dat komt door de verstoring van de biologische klok. Het lichaam heeft een intern ritme. Dat raakt zo ontregeld.
Slaapproblemen
Dit kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en een verminderde concentratie. De spijsvertering en darmen kunnen ook van slag raken. De eetmomenten wijzigen immers door dit uur verschil.
Dieren
Dieren kunnen ook last krijgen van de overgang naar zomer- of wintertijd. Dieren hebben een soort interne klok die hen helpt om ritmes - denk aan eet- en slaapgewoonten - te reguleren. Wilde dieren zijn gevoelig voor donker en licht. De kans bij de overgang naar de zomertijd op aanrijdingen met wilde dieren - reeën, wilde zwijnen en vossen - is er. Hun zoektocht naar een slaapplek loopt dan gelijk met de avondspits.
Eerste invoering
Duitsland was in 1916 het eerste land dat de zomertijd invoerde, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. Niet alle staten in de Verenigde Staten van Amerika doen mee; Hawaï en Arizona hanteren geen zomertijd.
Enegiebesparing
Studies tonen aan dat de energiebesparing door zomertijd kleiner is dan vroeger gedacht. De overgang naar zomertijd kan leiden tot slaaptekort en een verhoogd risico op hartaanvallen in de dagen erna.
Europa
In Europa begint de zomertijd altijd op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit betekent dat de klok in de herfst weer een uur teruggaat, wat het einde van de zomertijd markeert.
Bron: Omroep MAX, Omroep Gelderland, Spraakmakers NPO Radio 1 en Renkum.Nieuws. Foto: Pixabay.com.