

Werkzaamheden op hoofdstation in Stad duren 13 dagen langer

Er rijden tussen zaterdag 10 mei en zondag 13 juli minder treinen en een periode geen treinen naar het hoofdstation Groningen. Er wordt in die iets meer dan 9 weken gewerkt aan het treinstation. Het gaat in totaal om 64 dagen. Dat zijn 13 dagen meer dan eerder was aangekondigd. Dit komt door werkzaamheden aan station Groningen voor het project Groningen Spoorzone.
De werkzaamheden aan het station en het spoor hebben gevolgen voor de NS- en Arriva-treinen. Wat dat precies voor reizigers betekent, maken NS en Arriva tijdig bekend. Treinreizigers kunnen dan hun reis goed plannen.
Europapark
Het eerste weekend is er geen treinverkeer mogelijk op station Groningen. En ook de rest van de periode rijden er geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. Vanaf half juni tot het einde van deze werkzaamheden rijden ook geen treinen vanuit het westen en noorden naar het Hoofdstation. NS en Arriva zet dan bussen in.
Tekort aan personeel
De 64 dagen zijn 13 dagen meer dan ProRail eerder aankondigde. Dat heeft meerdere redenen. Tekort aan personeel is een grote factor. Vooral monteurs zijn schaars. Er wordt in deze periode ook gewerkt aan de Esperantotunnel, waar sprake is van verzakkingen vanwege werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. ProRail voerde dit najaar spoedwerkzaamheden uit om de verzakking te herstellen. Tijdens deze periode zullen zij dit definitief herstellen.
Doorkoppeling
Tijdens deze periode van 9 weken realiseert aannemer Strukton onder meer de doorkoppeling van regionale lijnen. Treinen van Arriva kunnen na de werkzaamheden door station Groningen verder rijden. Dat levert voor reizigers in de regio veel voordeel op. Op het station zelf bouwt ProRail perrons af, verleggen en vernieuwen sporen. Daarnaast verwijderen, vervangen en verplaatsen ze wissels. Ook wordt er gewerkt aan de nieuwe busonderdoorgang die er uiteindelijk voor zorgt dat de bussen kunnen doorrijden naar het Zuidplein. Tot slot wordt de blauwe loopbrug weggehaald, die elders een nuttige bestemming krijgt.
Foto: Pixabay.com.