Bermonderhoud langs veldwegen komt in handen van werkgroep
De werkgroep Boerenbuitengebied neemt het bermonderhoud langs de veldwegen over van de gemeente Menterwolde. Akkerbouwer Peter Harry Mulder is werkgroeplid. "Ik heb de gemeente enthousiast gekregen voor een alternatief: natuurvriendelijk bermbeheer als verlengstuk van agrarisch natuurbeheer." Hij legt uit hoe zijn werkgroep het bermonderhoud wil uitvoeren.
De werkgroep bestaat verder uit Mario Post, Peter de Wekker, Eline Ringelberg en Mariette Elzenga.
Bermmaaisel
"De bermen worden gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. De linker- en rechter berm worden niet tegelijkertijd gemaaid, zodat er altijd iets voor de bijen bloeit. Dat is ook gunstiger voor de vestiging van vrijkomende zaden van de ene naar de andere berm. Het bermmaaisel wordt door een loonwerker opgeraapt en gratis opgehaald door de gemeente voor verbruik in een biovergister. De eerste jaren wordt maximaal driemaal gemaaid."
Verschraling
Het vergrassen wordt tegengegaan door verschraling. Mulder: "Het idee achter verschraling is dat inheemse planten, zoals kruiden en bloemen, de ruimte krijgen om zich in de verschraalde, open bodem te ontwikkelen. Vervolgens trekken dergelijke bermen allerlei soorten insecten aan. Van wilde bijen en vlinders tot nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, gaas- en sluipwespen, diverse zweefvliegen en ook spinnen. Hiermee kunnen we de zogenoemde functionele agrobiodiversiteit realiseren. Ook vogels als patrijs, veldleeuwerik, graspieper, kneu en putter profiteren van dit ecologisch bermbeheer. Ze kunnen dekking vinden in deze ruigte en ze hebben voedsel in de vorm van de insecten en zaden. Ook in de winter hebben ze dan nog voldoende voedsel."
Meer insecten
Mulder: "Ik hoop dat het resultaat van dit agrarisch natuurbeheer, inclusief ecologisch bermbeheer, is dat er meer insecten rond de akkers komen. Dit is van levensbelang voor de patrijzenkuikens in de eerste twee weken van hun leven. Ook diverse andere akkervogels, die op de ‘rode lijst’ en aan de top van het ‘akkervoedselweb’ staan, gedijen van een grote insectenrijkdom."
Variatie
De werkgroep Boerenbuitengebied wil de biodiversiteit in het omliggende akkerlandschap vergroten. "We willen proberen de natuur rond en langs de akkers gevarieerder te maken; meer variatie in bloemen, kruiden en struiken, meer variatie in insecten, vlinders en vogels en wellicht minder gebruik van insecticiden. En een lust voor het oog van mensen."
Meer handen
Peter Harry Mulder beseft dat dit niet allemaal vanzelf gaat. "We kunnen nog wel meer handen gebruiken om te maaien, te snoeien en te inventariseren."
Belangstelling? Stuur een e-mail naar: p.h.mulder@ziggo.nl