

Waterbedrijf Groningen komt met wintertips voor de waterleiding

Waterbedrijf Groningen komt op zijn site met een groot aantal 'wintertips voor de waterleiding'. Tocht - voorspelling is krachtige tot stormachtige oosten- tot noordoostenwind, overdag -3 tot -5 en 's nachts -7 tot -10 - is een vijand van de waterleiding. Bij strenge vorst en harde wind dringt de ijskoude lucht door alle gaten en kieren. Zonder voorzorgsmaatregelen kan dan waterleiding of -meter bevriezen.
"Met als vervelend gevolg geen water uit de kraan en mogelijk daarna ook (water)schade. Als de waterleiding of -meter bevriest kan het materiaal uitzetten en barsten, en weer eenmaal ontdooid kan dit waterschade veroorzaken. Erg vervelend en een onnodige kostenpost; dat geld geef je liever aan iets anders uit, nietwaar?"
Lekt de kraan niet?
Een paar wintertips in een notendop: Kijk zo nu en dan de hoofdkraan eens na. Lekt de kraan niet? Zorg dat de deur goed sluit wanneer de watermeter zich bij de voordeur bevindt. Laat geen raampjes openstaan in de buurt van de meter.
Buitenkraan
De buitenkraan of de leidingen in de garage of in de schuur moeten in een vorstperiode afzonderlijk afgetapt kunnen worden, zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. Als het na een periode van strenge vorst gaat dooien, is het verstandig extra te letten op mogelijke waterlekken in huis. Controleer vooral onverwarmde vertrekken en vergeet de buitenkraan daarbij niet.
Ontdooid
Leidingen en kranen kunnen alsnog gaan lekken als deze zijn ontdooid. Vooral in niet bewoonde delen van huizen of huizen waarvan de bewoners met vakantie zijn, kan er onzichtbare schade zijn.
Tips om schade zoveel mogelijk te voorkomen:
1: Hou de watermeter in de gaten. Loopt die langzaam of snel terwijl er op dat moment nergens water wordt getapt? Dan kan er mogelijk een onzichtbaar lek zijn.
2: Luister heel scherp naar het geluid van ‘vallend’ water in de vorm van geruis of gedrup.
3: Heeft u een lekkage gevonden, sluit dan de hoofdkraan weer om verdere schade te voorkomen en bel een loodgieter of installateur.
4: Is er een kans dat water in elektrische apparaten is gekomen, trek dan de stekker eruit. Elektrische installaties waarin al water is gelekt mogen pas na grondige droging weer worden gebruikt en uitsluitend na controle door een elektricien.
5: Meld waterschade direct bij uw verzekeraar.
6: Ziet u ergens buiten ineens water uit de grond komen? Bel dan Waterbedrijf Groningen via (050) 368 86 88.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer tips van Waterbedrijf Groningen.
Centrale verwarming
Kijk met dit winterweer ook even naar de centrale verwarming. Zit er voldoende druk in het systeem? Zet de pomp van de ketel op continu en alle radiatoren (een beetje) open. Zo blijft doorstroming in het systeem. De kans op bevriezing is dan behoorliijk kleiner. Zet de thermostaat 's nachts ook iets hoger dan normaal.
Foto: Pixabay.com.